Zeci de refugiaţi sirieni stabiliţi în Liban s-au întors în ţara lor

Publicat:

Zeci de refugiaţi sirieni stabiliţi în Liban s-au întors luni în Siria, în cadrul unei noi plecări coordonate de autorităţile de la Beirut şi Damasc, a anunţat Siguranţa Generală Libaneză, care gestionează acest dosar spinos, informează AFP, potrivit agerpres.

În Liban se fac auzite apeluri tot mai insistente în favoarea reîntoarcerii refugiaţilor în ţara lor, după ce regimul de la Damasc a înregistrat mai multe victorii în faţa insurgenţilor şi jihadiştilor, reimpunându-şi controlul asupra unor vaste regiuni. Mai multe întoarceri organizate au avut loc în ultimele luni între cele două ţări vecine.


Citește și : Erdogan: SUA că încearcă să lovească Turcia ”în spate”

Într-un comunicat, Siguranţa Generală Libaneză a subliniat că este vorba de un nou val de “întoarceri benevole” ce a vizat 137 de sirieni.

De partea siriană, agenţia oficială Sana a confirmat primele sosiri, precizând că refugiaţii ar urma să ajungă lângă Damasc la termenul stabilit.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi mai multe ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului atenţionează în mod regulat împotriva plecărilor forţate, spre o ţară încă sfâşiată de un război în care au murit mai mult de 350.000 de oameni.

De la începutul lui aprilie, peste 2.000 de sirieni s-au întors în ţara lor prin intermediul acestor plecări organizate, potrivit AFP. În total, potrivit UNHCR, 13.000 de refugiaţi s-au întors în Siria în timpul primelor şase luni ale lui 2018.

Libanul găzduieşte pe teritoriul său 1,5 milioane de refugiaţi – aproape o treime din populaţia sa – dintre care mai puţin de un milion sunt înregistraţi de UNHCR.

Citește și : Turcia : Autoritățile au luat în vizor comentariile provocatoare aduse lirei turceşti pe reţelele de socializare

Luna trecută, Moscova, care susţine militar Damascul în războiul din Siria, a îndemnat comunitatea internaţională să ajute la întoarcerea refugiaţilor.

În acest context, Beirutul a anunţat la 6 august înfiinţarea de centre însărcinate cu înregistarea de cereri ale sirienilor care doresc să se întoarcă la ei. Damascul a anunţat la rândul său crearea unui comitet însărcinat cu organizarea reîntoarcerii a milioane de refugiaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.