Zeci de spioni ruşi au fost descoperiţi pe teritoriul ceh în ultimii cinci ani (BIS)

Publicat:

Serviciul de contrainformaţii al Republicii Cehe, BIS, a anunţat vineri că a descoperit “zeci” de spioni ruşi şi câţiva chinezi pe teritoriul ceh în ultimii cinci ani, informează dpa, scrie Agerpres.

Michal Koudelka, şeful BIS, a explicat că serviciile guvernamentale însărcinate cu contraspionajul au pus capăt operaţiunilor de spionaj după ce au fost descoperiţi aceşti agenţi, potrivit agenţiei de presă cehe CTK.


Citește și : Tentativă de jaf asupra unei bănci din nord-estul Braziliei. Unsprezece morți

În majoritatea cazurilor, suspecţilor li s-a retras acreditarea diplomatică în Republica Cehă sau li s-a cerut în mod privat să părăsească ţara, fără a stârni un conflict diplomatic.

Comentariile lui Koudelka constituie o reacţie la criticile formulate de preşedintele prorus al Cehiei, Milos Zeman, care a acuzat joi serviciul de contraspionaj de “politizare” şi depăşire a competenţelor sale după ce acesta şi-a prezentat raportul anual.

În acest raport, BIS a atenţionat asupra ameninţării de spionaj din partea Rusiei şi Chinei în Republica Cehă şi în alte ţări din UE şi din NATO. Potrivit raportului, doua atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus şi a mai fost învinuita în trecut de atacuri în Germania şi SUA.

Potrivit lui Milos Zeman, raportul nu prezenta dovezi şi exemple concrete în ceea ce priveşte spionajul chinez şi rus pe teritoriul Cehiei.

Citește și : SUA: Fostul secretar al Justiţiei William Barr, nominalizat de Trump „noul secretar al Justiţiei”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.