X

Zeci de mii de peshmerga sunt pregătiţi de un conflict deschis cu armata irakiană

 Zeci de mii de combatanţi kurzi sunt desfăşuraţi în provincia petrolieră Kirkuk (nordul Irakului), multietnică, pentru a contracara posibile ”ameninţări” din partea forţelor irakiene, a anunţat vineri canalul kurd de televiziune Rudaw, citându-l pe vicepreşedintele regiunii Kurdistan, Kosrat Rasul, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

”Zeci de mii de peshmerga (luptători kurzi) şi membri ai forţelor de securitate sunt deja staţionaţi în şi în jurul Kirkukului”, a declarat Rasul. ”Alţi cel puţin 6.000 de peshmerga sunt desfăşuraţi de joi noaptea pentru a face faţă ameninţării din partea forţelor irakiene”, a adăugat el.

Citeşte şi: ŞPAGĂ colosală pentru preşedintele Venezuelei. Un fost procuror are toate dovezile! VIDEO

Potrivit AFP, forţele guvernului irakian au lansat vineri operaţiuni militare în provincia Kirkuk, pe care regiunea autonomă Kurdistan şi-o dispută cu Bagdadul, a indicat un general al armatei irakiene.

”Forţele armate irakiene avansează pentru a-şi relua posturile militare care au fost ocupate în cursul evenimentelor din iunie 2014”, când combatanţii peshmerga au preluat controlul poziţiilor forţelor guvernului central în haosul creat de înaintarea jihadiştilor”, a precizat generalul irakian sub rezerva anonimatului.

Tags: bagdadIrakKosrat RasulKurdistankurziPeshmergapetrolprovincia Kirkuk
Categorii: Sinteze