Zelenski a sosit la Sofia, pentru a discuta despre arme şi NATO

Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi în capitala Bulgariei, Sofia, în prima sa vizită oficială în această ţară, pentru a discuta despre arme şi NATO, informează DPA, France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Zelenski urmează să se întâlnească cu prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov şi cu ministrul de externe Maria Gabriel. Piaţa din faţa sediului guvernului şi biroului prezidenţial din Sofia a fost închisă din motive de siguranţă.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

Iniţial nu era clar dacă Zelenski se va întâlni şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, în timp ce se află la Sofia. Radev, un fost pilot de vânătoare şi anterior şef al forţelor aeriene bulgare, este considerat pro-Rusia, notează DPA.

Cel mai recent, Radev a respins participarea Bulgariei la o iniţiativă comună a Uniunii Europene de a furniza muniţie Ucrainei.

“Voi purta discuţii aprofundate cu prim-ministrul Nikolai Denkov, mă voi întâlni cu preşedintele Rumen Radev, cu responsabili ai guvernului, parlamentari, politicieni şi jurnalişti”, a declarat Zelenski într-un mesaj difuzat pe reţeaua socială Telegram.

Printre subiectele din program, “sprijinul pentru apărarea (ucraineană), integrarea Ucrainei în UE şi în Alianţa atlantică, summitul NATO şi garanţiile de securitate”, a adăugat el.

Noul guvern bulgar, care îşi arată deschis sprijinul pentru Kiev, i-a anunţat de asemenea sosirea într-un scurt comunicat.

O “declaraţie comună” va fi semnată în sprijinul aderării Kievului la NATO înainte de summitul de la Vilnius, programat pentru 11-12 iulie.

Deplasarea lui Volodimir Zelenski are loc la o lună după instalarea unui cabinet liberal la Sofia, care a decis să schimbe cursul după ce o serie de guverne interimare s-au opus trimiterii oricărui ajutor militar către Kiev.

Bulgaria, membră a UE şi NATO, dar istoric şi cultural apropiată de Moscova, este profund divizată în privinţa acestui subiect, notează AFP.

În practică însă, fabricile de armament au funcţionat la capacitate maximă de la invazia rusă a Ucrainei.

Exporturile industriei militare bulgare au fost estimate să se apropie de patru miliarde de euro anul trecut – triplu faţă de recordul anterior din 2017.

Până acum, ţările terţe au acţionat ca intermediari, o soluţie găsită la începutul războiului de premierul bulgar Kiril Petkov înainte de a fi răsturnat.

“Aproape tot ce am primit în primele zile ale conflictului a venit de la partenerii noştri bulgari”, a declarat recent consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak la televiziunea bulgară Nova.

La rândul său, preşedinţia rusă a considerat joi că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski în Bulgaria ilustrează dorinţa Kievului de a implica “cât mai multe ţări” în conflictul din Ucraina, notează Reuters şi AFP.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

“Regimul de la Kiev face tot ce poate pentru a târî (…) cât mai multe ţări în acest conflict. Multe ţări s-au scufundat deja până la cap în acest conflict, direct sau indirect. Acest subiect va fi abordat cu bulgarii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, discuţiile pe care Zelenski le va avea în Bulgaria nu vor afecta în mare măsură rezultatul a ceea ce Rusia numeşte “operaţiune militară specială” în Ucraina, dată fiind “situaţia actuală din prima linie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork Rusia revendică vineri cucerirea unui nou sat, Iurivka, în estul Ucrainei,...

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC publicat pe 19 iulie, a răspuns la întrebarea...

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.