X

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei

Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a-şi proteja oraşele şi trupele din prima linie de bombe şi drone ruseşti, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după un atac masiv cu drone şi rachete al Rusiei, în timpul nopţii, transmite Reuters.

Rusia a lansat peste noapte cel de-al cincilea atac cu drone asupra Kievului din ultimele două săptămâni, sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei distrugând toate armele aeriene înainte ca acestea să ajungă în capitală, a declarat armata ucraineană, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Forţele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone şi două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat peste noapte.

Armele, a spus forţele aeriene, au vizat 10 dintre regiunile Ucrainei. Nu a fost imediat clar câte drone au fost lansate la Kiev.

Nu au fost înregistrate victime şi nicio pagubă semnificativă raportată, a declarat Serhi Popko, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, pe Telegram.

”Numai în noaptea trecută, armata rusă a folosit aproape 40 de ”Shahed” împotriva Ucrainei. Important este că majoritatea au fost doborâte de apărătorii noştri ai cerului”, a afirmat Zelenski pe Telegram, referindu-se la drone.

El a spus că este necesar să se distrugă bombardierele ruseşti la bazele aeriene ruseşti pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene.

“Capacităţile noastre suficiente la distanţă lungă ar trebui să fie un răspuns corect la teroarea rusă. Toţi cei care ne susţin în acest sens sprijină apărarea împotriva terorii”, a spus Zelenski.

Preşedintele şi-a reînnoit apelul către aliaţii occidentali să permită lovituri cu rază lungă asupra Rusiei, vineri, la Londra, spunând că Marea Britanie ar trebui să încerce să-şi convingă partenerii să elimine limitele utilizării acestora.

Membrii NATO au adoptat abordări diferite cu privire la modul în care Ucraina poate folosi armele pe care le donează. Unii au precizat clar că Kievul le poate folosi pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei, în timp ce Statele Unite au adoptat o abordare mai restrânsă, permiţând ca armele sale să fie folosite doar în interiorul graniţei Rusiei împotriva ţintelor care sprijină operaţiunile militare ruseşti în Ucraina.

Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au declarat forţele aeriene ucrainene, fără a spune ce s-a întâmplat cu ele.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Administraţia militară a regiunii Sumi, din nord-estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, a declarat pe Telegram că o rachetă rusă a deteriorat infrastructura critică din districtul Shostkinski, din regiune. Administraţia nu a oferit detalii despre infrastructura afectată.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei despre atacuri. Moscova spune că nu atacă ţinte civile din Ucraina.

”Aceste atacuri sistematice… cu drone, dovedesc încă o dată că invadatorul caută în mod activ o oportunitate de a lovi Kievul. Ei testează noi tactici, caută noi rute de apropiere spre capitală, încercând să dezvăluie locaţia apărării noastre aeriene”, a spus Popko.

Tags: atackievZelenski
Externe