X

Zelenski cere Norvegiei să suplimenteze livrările energetice către Ucraina şi Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Norvegiei, al doilea furnizor de gaz natural al Europei, după Rusia, să suplimenteze livrările energetice către ţara sa şi Uniunea Europeană, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Puteţi aduce o contribuţie decisivă la securitatea energetică a Europei furnizând resursele necesare ţărilor Uniunii Europene şi Ucrainei’, le-a transmis el, într-un discurs prin videconferinţă, deputaţilor şi miniştrilor norvegieni, care l-au aplaudat apoi îndelung în picioare.

Citește și : ONU a numit trei experţi care să investigheze crimele de război din Ucraina

‘Am intrat deja în discuţii în privinţa furnizării a în jur de 5 miliarde de m3 de gaz pentru viitorul sezon rece’, a adăugat el în discursul către Storting, parlamentul monocameral de la Oslo.

Anterior conflictului din Ucraina, Norvegia acoperea între 20 şi 25% din necesarul de gaz al UE şi al Marii Britanii, faţă de 40-45% cât revenea gazului din Rusia, un furnizor de care UE încearcă acum să-şi reducă dependenţa.

În ce o priveşte, Norvegia a luat măsuri pentru a menţine producţia de gaz la nivel maxim în cursul verii, o perioadă în care în general se fac lucrări de mentenanţă la platformele marine.

‘Livrăm la maximum’, a repetat prim-ministrul Jonas Gahr Store, miercuri la postul de radio NRK.

Pe de altă parte, Zelenski şi-a reiterat apelul la interzicerea escalelor navelor ruseşti în Europa.

‘Uniunea Europeană şi, sper, Norvegia de asemenea trebuie să instituie o interdicţie pentru navele ruseşti de a utiliza porturile lumii libere’, a spus Zelenski, îmbrăcat cu o cămaşă de culoare kaki.

‘În acest moment, când (ruşii) blochează porturile noastre, nu ar trebui să aibă dreptul să utilizeze porturile lumii libere’, a afirmat el.

Ca în fiecare din intervenţiile la distanţă în ţările occidentale, el a cerut mai multe arme, menţionând rachete antinavă, sisteme antitanc şi antiaeriene.

Citește și : O fabrică de bere din Ucraina produce acum cocteiluri Molotov

În aceeaşi zi, Norvegia a anunţat că a livrat Ucrainei încă 2.000 de arme antitanc M72, ce se adaugă unui număr comparabil de astfel de arme trimise deja la scurt timp după declanşarea invaziei ruse.

Oslo a mai anunţat acordarea, prin intermediul Băncii Mondiale, a 20 milioane de euro pentru finanţarea serviciilor guvernului ucrainean, mai ales pentru plata salariilor personalului din sănătate, educaţie şi ale funcţionarilor, precum şi a pensiilor şi ajutoarelor sociale.

Tags: gaz naturalNorvegiaOslorusiaucrainauniunea europeanaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina