X

Zelenski cere Olandei să se rupă de gazele ruseşti

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Olandei să fie pregătită să boicoteze energia rusă, într-un discurs în parlamentul olandez, potrivit AFP şi agerpres.

“Fiţi pregătiţi să opriţi exporturile de energie provenite din Rusia pentru a nu plăti miliarde pentru război”, a spus el într-o intervenţie prin videoconferinţă.

Citeşte şi: Forţele ruse se retrag de la Cernobîl – Black News

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Europei. Dornic să izoleze Moscova şi să priveze Rusia de surse de venit după invazia acesteia din Ucraina, Bruxellesul vrea să diminueze cu două treimi din acest an achiziţiile europene de gaz rusesc.

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se află în nordul Olandei, în regiunea Groningen. Din cauza seismelor repetate, guvernul olandez le-a promis localnicilor că robinetul va fi închis pe termen lung.

Pentru a reduce dependenţa de gaz rusesc, o soluţie constă în a extrage mai mult gaz la Groningen decât era prevăzut, însă guvernul vrea să limiteze acest lucru cât mai mult posibil.

În cele din urmă, extracţia de gaz la Groningen ar urma să se încheie cu adevărat în 2023 sau 2024, a precizat recent guvernul, adăugând totuşi că nu poate exista nicio certitudine dată fiind conjunctura internaţională.

Citeşte şi: Ruşii instaurează un ARMISTIŢIU la Mariupol – Black News

În discursul său în faţa parlamentului olandez joi, preşedintele ucrainean a cerut de asemenea sancţiuni “mai puternice” şi “încetarea oricărui comerţ” cu Rusia.

Zelenski s-a adresat deja mai multor parlamente occidentale, exprimându-se de fiecare dată prin videoconferinţă în limba sa (tradusă simultan) şi apărând ca lider războinic în faţa drapelului ţării sale.

Tags: GroningenolandarusiaucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina