X

Zelenski, despre Putin: ‘Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie’

Zelenski, despre Putin: ‘Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie’

Preşedintele Volodimir Zelenski a promovat sâmbătă o „rachetă-dronă” ucraineană, nou dezvoltată, despre care a spus că va duce războiul înapoi în Rusia şi l-a ironizat cu dispreţ pe liderul rus Vladimir Putin spunând că este un „bătrân bolnav din Piaţa Roşie”, relatează Reuters.

În timp ce Ucraina a marcat, sâmbătă, 33 de ani de independenţă post-sovietică, Zelenski a declarat că noua armă, Palianîţia, este mai rapidă şi mai puternică decât dronele de producţie internă pe care Kievul le-a folosit până acum pentru a riposta la atacurile Rusiei, lovind rafinăriile sale de petrol şi aerodromurile militare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Inamicul nostru va şti care este calea ucraineană de ripostă. Demnă, simetrică, cu rază lungă de acţiune”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a declarat că noua clasă de arme ucrainene a fost utilizată pentru o lovitură de succes asupra unei ţinte din Rusia, dar nu a spus unde.

El a folosit un limbaj zeflemitor referindu-se la liderul rus în vârstă de 71 de ani şi la retorica nucleară venită de la Moscova. „Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie care ameninţă în mod constant pe toată lumea cu butonul roşu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roşii”, a spus el într-un videoclip postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Rusia, care a atacat Ucraina cu mii de rachete şi drone de când a invadat-o în februarie 2022 a denunţat atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus drept terorism. Între timp, trupele Moscovei avansează în estul Ucrainei şi ocupă 18% din teritoriul ţării.

Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor Kievului pentru a-i permite să folosească arme occidentale în atacuri pe teritoriul Rusiei, pentru a lovi bazele aeriene folosite de avioanele de război ruseşti care lansează asupra Ucrainei rachete şi bombe cu planare.

„Vreau să subliniez încă o dată că deciziile noastre privind noile arme, inclusiv Palianîţia, reprezintă modul nostru realist de a acţiona, în timp ce unii dintre partenerii noştri întârzie, din păcate, deciziile”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă.

Ucrainenii susţin că cuvântul „Palianîţia”, un tip de pâine ucraineană, este prea greu de pronunţat pentru ruşi şi a fost folosit – uneori cu umor – în timpul războiului ca o modalitate de a-i deosebi pe ucraineni şi pe ruşi. „Va fi foarte dificil pentru Rusia, dificil chiar să şi pronunţe ce anume a lovit-o”, a spus Zelenski referindu-se la racheta-dronă.

SÎRSKI, URCAT ÎN GRAD

Într-un decret, Zelenski l-a promovat pe comandantul armatei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, la gradul de general, un gest tacit de laudă după incursiunea fulgerătoare transfrontalieră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, lansată la 6 august.

Criticată de Rusia drept o escaladare şi o provocare majoră, incursiunea Ucrainei a permis capturarea a peste 90 de aşezări ruseşti din regiunea Kursk, potrivit Kievului, aceasta fiind prima mare invazie din Rusia de la al Doilea Război Mondial.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu liderii Poloniei şi Lituaniei, Zelenski a declarat reporterilor că operaţiunea a fost în parte o mişcare preventivă, pentru a opri planurile Rusiei de a captura oraşul Sumî din nordul ţării.

În afară de capturarea prizonierilor de război şi crearea unei „zone tampon”, Zelenski a declarat că operaţiunea a avut şi alte obiective pe care nu le poate dezvălui public.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a confirmat că tancurile poloneze PT-91 Twardy oferite Kievului de Varşovia iau parte la luptele din regiunea Kursk. „Suntem emoţionaţi să vedem cum tancurile PT-91 Twardy, oferite de Polonia (Ucrainei) în urmă cu mai bine de un an, apără astăzi Ucraina pe câmpurile de luptă, luptând în regiunea Kursk”, a declarat el.

Rusia a condamnat ferm utilizarea armelor occidentale pentru incursiune, despre care Putin a spus că va primi un „răspuns demn”.

ZIUA INDEPENDENŢEI

Ziua Independenţei a crescut în importanţă pentru ucraineni de la invazia rusă, generând un sentiment patriotic. În acest an, sărbătoarea publică a avut loc după ce ambasadele SUA şi Germaniei au emis avertismente cu privire la un risc sporit de atacuri ruseşti cu rachete şi drone în întreaga ţară.

Până la ora locală 22.00, nu avuseseră loc atacuri majore, dar sirena antiaeriană a sunat de cel puţin două ori la Kiev în cursul după-amiezii şi serii.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Pentru a marca această dată, Zelenski a ratificat Statutul de la Roma, deschizând astfel calea pentru aderarea Ucrainei la Curtea Penală Internaţională, una dintre multele etape necesare pentru intrarea în Uniunea Europeană, pe care Kievul o consideră o prioritate.

De asemenea, el a semnat legislaţia care interzice activităţile grupurilor religioase legate de Rusia, creând un instrument juridic pentru ca guvernul să interzică o ramură a Bisericii Ortodoxe ce ţine de Rusia.

Ucraina şi Rusia au declarat, de asemenea, că au obţinut fiecare eliberarea a 115 prizonieri de război în cadrul unui schimb. Ministerul rus al Apărării a declarat că militarii eliberaţi au fost capturaţi în timpul atacului Ucrainei în regiunea Kursk.
Tags: PutinrusiaZelenski
Externe