X

Zelenski, despre rezultatele vizitei sale în SUA: ‘Am primit sprijin deplin pentru planul nostru de pace’

Zelenski, despre rezultatele vizitei sale în SUA: ‘Am primit sprijin deplin pentru planul nostru de pace’

Ucraina a primit sprijin deplin pentru planul său de pace din partea Congresului SUA, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian nocturn de sâmbătă, sugerând că nu s-a luat încă o decizie în privința autorizării Ucrainei de a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, dar că aceasta ar putea urma, relatează Ukrainska Pravda.

Kievul și-a îndeplinit mai multe obiective în cursul vizitei de aproape o săptămână în SUA, a transmis liderul ucrainean, potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Zelenski i-a mulțumit președintelui SUA Joe Biden pentru „cel mai important pachet de sprijin”, în valoare de aproape opt miliarde de dolari, ce cuprinde arme pentru front, apărare antiaeriana, precum și o extindere a misiunii de instruire a piloților pe F-16.

„Am prezentat Planul de victorie și am convenit că vom discuta în curând următorii pași cu aliații noștri în formatul Ramstein în Germania. Octombrie este momentul deciziilor. […]

Mulțumesc Congresului Statelor Unite pentru sprijinul bipartizan neclintit și pentru disponibilitatea de ajutor- de a ne ajuta să învingem. Senatori, membri ai Camerei Reprezentanților – toți cei care înțeleg cât de multe putem realiza împreună. Am primit sprijin deplin pentru strategia noastră de abordare a păcii – pace prin forță”, a transmis președintele ucrainean la întoarcerea din SUA.

Rușii vor fi primii care vor resimți impactul unei potențiale permisiuni acordate Ucrainei de a folosi arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, a spus Serhii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al biroului de presă al președinției Ucrainei.

„Rușii vor fi primii care vor observa [că a fost acordată] permisiunea de a lovi adânc în Rusia. Și apoi va fi făcut un anunț oficial. Nu am o decizie finală de anunțat acest moment”, a spus el.

El a subliniat că președintele a purtat discuții cu toate părțile de care depinde o eventuală decizie, și anume Italia, Franța, Marea Britanie și Statele Unite.

„Deși nu există o permisiune clară acum, Ucraina face o presiune uriașă asupra partenerilor. Sperăm că partenerii vor ceda”, a subliniat Nikiforov, citat de presa ucraineană.

„Înformații directe” de la Trump privind sprijinul SUA pentru Ucraina

„Am primit de la Donald Trump informații foarte directe că va fi de partea noastră, că va sprijini Ucraina. Sunt extrem de multe detalii, cred, de care s-a arătat foarte interesat”, a spus președintele ucrainean într-un interviu pentru Fox News înregistrat în cursul vizitei sale în SUA.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Întrebat de un jurnalist dacă Trump i-a pus întrebări, Zelenski a spus: „Da, firește, multe”.

Printre întrebările pe care i le-a adresat Trump, președintele ucrainean a enumerat următoarele: „Care este situația actuală reală pe câmpul de luptă?”, „Cum vedeți sprijinul din partea Statelor Unite?” și „De ce crezi că Putin a pornit această invazie?”

Tags: TrumpucrainaZelenski
Externe