X

Zelenski, după începerea negocierilor de aderare la UE: O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte

Zelenski, după începerea negocierilor de aderare la UE: O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi ca pe o ”victorie pentru Ucraina” şi “întreaga Europă” decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Kievul, în prima zi a summitului Consiliului European.

“Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a postat el pe X (fostă Twitter), potrivit stiripesurse.ro.


Volodimir Zelenski a felicitat “fiecare ucrainean” precum şi Republica Moldova, cu care au fost declanşate de asemenea negocieri de aderare la UE.

Citeşte şi: Alertă teroristă în Parlamentul European de la Strasbourg

“Istoria e scrisă de cei care nu renunţă la lupta pentru libertate”, a adăugat el.

Comisia Europeană a recomandat în noiembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de ţară-candidată în iunie 2022, la câteva luni de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei.

Clasa politică ucraineană şi-a exprimat şi ea satisfacţia pentru începerea negocierilor de aderare, şeful diplomaţiei Dmitro Kuleba evocând “o zi istorică”.

“O emoţie domină: toate acestea nu au fost în zadar”, a adăugat el.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a văzut în decizia UE o “recunoaştere a reformelor” angajate în ultimii ani, avertizând totuşi că drumul până la aderare va fi “dificil”.

Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’

Tags: Denis Şmîgalrepublica moldovaucrainaUE
Categorii: ExterneRăzboi in UcrainaȘtirile zileiU.E.