Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Publicat:

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează să fie semnat un acord privind “angajamentele de securitate” ale Uniunii Europene faţă de Ucraina, a anunţat marţi Palatul Elysee, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Preşedintele Zelenski va fi acolo în deschiderea Consiliului UE pentru discuţiile cu privire la Ucraina şi în special pe tema angajamentelor de securitate”, a explicat preşedinţia franceză, amintind că blocul celor 27 de ţări membre îşi are propriile “angajamente de securitate” pentru a ajuta Kievul în faţa Rusiei, în plus faţă de acordurile bilaterale ale mai multor state membre, între care şi Franţa.


Citeşte şi: Un muncitor a murit electrocutat pe un şantier din Capitală – Stiripesurse.md

Potrivit responsabililor europeni, un acord asupra acestor garanţii de securitate ale UE a fost aprobat de ţările membre şi urmează să fie semnat joi.

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Un proiect de text consultat de AFP arată că Uniunea Europeană caută să continue să finanţeze livrările de arme către Kiev, să menţină instruirea soldaţilor ucraineni şi să intensifice eforturile pentru a întări industria de apărare a acestei ţări.

Dar documentul nu include niciun angajament concret cu privire la un nou ajutor din partea UE.

La fel ca în cazul altor înţelegeri, o clauză stipulează că UE ar consulta Ucraina în termen de 24 de ore în cazul unei “viitoare agresiuni” a Rusiei.

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Preşedintele Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski semnaseră la jumătatea lunii februarie la Palatul Elysee un acord bilateral cu privire la sprijinul francez pentru Ucraina. Germania, SUA, Marea Britanie şi numeroşi alţi aliaţi occidentali ai Kievului au încheiat de asemenea pacte de sprijin similare.

Ucraina a prezentat aceste acorduri drept o cale spre aderarea la UE şi NATO. Aceste iniţiative fuseseră anunţate în cursul unui summit al NATO anul trecut pentru a linişti Ucraina după ce un calendar precis pentru a se alătura Alianţei îi fusese refuzat.

Prezenţa liderului ucrainean la summitul de joi de la Bruxelles intervine la două zile după deschiderea negocierilor de aderare între UE şi Ucraina, o etapă calificată drept “istorică” atât de Kiev, cât şi de Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Turneul lui Taylor Swift în Europa este mai valoros decât Olimpiada

Turneul lui Taylor Swift în Europa este mai valoros decât Olimpiada De la idol al muzicii pop la fenomen macroeconomic studiat chiar și de băncile...

Jocurile video se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice

Jocurile video se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice Industria jocurilor video face pași importanți în direcția conștientizării schimbărilor climatice, prin crearea unor titluri care...

Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay pentru Fundaţia SIDA

Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay pentru Fundaţia SIDA Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay. Deşi nu este vorba de ţinute...

Pantofii albaştri din piele întoarsă ai lui Elvis Presley s-ar putea vinde cu 120.000 de lire sterline la licitaţie

Pantofii albaştri din piele întoarsă ai lui Elvis Presley s-ar putea vinde cu 120.000 de lire sterline la licitaţie Pantofii albastri din piele întoarsă purtaţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.