X

Zelenski i-a scris premierului indian

Ministrul de externe adjunct al Ucrainei, Emine Djaparova, a predat autorităţilor indiene o scrisoare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adresată prim-ministrului ţării asiatice, Narendra Modi, şi a cerut ajutor umanitar suplimentar pentru a face faţă consecinţelor invaziei ruse, transmite miercuri EFE, potrivit agerpres.

Djaparova, care a încheiat miercuri prima vizită la nivel înalt a unui oficial guvernamental ucrainean în India de la izbucnirea războiului, “a remis o scrisoare a preşedintelui Zelenski adresată prim-ministrului Modi”, a anunţat Ministerul de Externe indian într-un comunicat.

Citeşte şi: Trump îl acuză pe Macron că ‘îl pupă în fund’ pe preşedintele chinez – Black News

“Ea a transmis, de asemenea, cererea Ucrainei de a primi ajutor umanitar, inclusiv medicamente şi echipamente medicale”, în timpul unei întâlniri cu ministrul de stat indian pentru afaceri externe şi cultură, Meenakshi Lekhi, adaugă nota MAE indian.

Luni, Djaparova a avut o întrevedere cu ministrul de externe indian, Sanjay Verma, la sosirea sa în ţara asiatică.

“Ambele părţi au convenit să organizeze următoarea rundă de consultări a Ministerului Afacerilor Externe la Kiev la o dată convenabilă pentru ambele părţi”, se arată în declaraţie, care face referire la accentul pus de Djaparova pe “sublinierea dorinţei Ucrainei de a crea o relaţie mai puternică şi mai strânsă cu India”.

Ministerul de Externe indian a mai remarcat că oficialul ucrainean a evidenţiat posibilitatea reconstrucţiei infrastructurii distruse în timpul invaziei ruse drept “o oportunitate” pentru companiile din ţara asiatică.

Djaparova a subliniat marţi, în cadrul unui eveniment public, interesul Ucrainei de a “relua” relaţiile bilaterale cu India, ţară care şi-a menţinut o poziţie neutră în ciuda apelurilor din partea aliaţilor occidentali de a se opune şi de a se distanţa de Rusia, unul dintre partenerii săi istorici.

Vezi şi: Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală – VIDEO – Black News

În timpul vizitei sale, Djaparova a cerut un loc la masa reuniunilor G20 prezidate anul acesta de India şi permisiunea unei intervenţii a lui Zelenski în cadrul summitului liderilor care va avea loc în septembrie anul viitor la New Delhi.

India depinde în mare măsură de importurile de material militar rusesc şi a crescut achiziţiile de ţiţei rus în ultimul an. New Delhi a crescut importurile din Rusia la niveluri istorice, parţial motivate de avantajele şi preţurile oferite de Moscova.

Tags: Emine DjaparovaIndiakievMeenakshi LekhiNarendra ModiNew DelhiucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Război in Ucraina