X

Zelenski îi ameninţă pe ruși: ‘Părăsiți-l pe Putin sau veți fi uciși unul câte unul’

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ruși în intervenția sa video de sâmbătă seară. “Până nu veți rezolva toți problema cu cel care a început totul, care a început acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veți fi uciși unul câte unul, veți fi țapi ispășitori, să nu mai spunem că acest război este o greșeală istorică pentru Rusia”, a spus președintele ucrainean, după succesele recente ale contraofensivei ucrainene din Donbass. “Acolo au început deja să caute vinovații, acuzând unii generali de eșecuri. Acesta este primul semnal de alarmă care ar trebui să se asculte la toate nivelurile guvernului rus”, a adăugat Zelenski, transmite rador.

“Steagul ucrainean este în Lyman. Săptămâna aceasta am plantat mai multe steaguri ucrainene în Donbass. Într-o săptămână vor fi și mai multe”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de seară, în ziua în care rușii s-au retras din orașul strategic din sud-est. În Lyman “luptele continuă, dar acolo nu există nicio urmă de pseudo-referendum”, a adăugat Zelenski, referindu-se la votul convocat de Moscova în zonele ocupate pentru a le anexa la Rusia. Un vot “condamnat și astăzi de și mai multe voci din lume”, a adăugat Zelenski.

Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

O manifestație de protest împotriva anexării ruse a celor patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei a avut loc sâmbătă seara în centrul Belgradului. “Pace Ucrainei – libertate Rusiei”, “Putin, jos mâinile de pe Ucraina”, “Putin nu este un frate, Putin este războiul” – unele dintre scrierile de pe pancarte și bannere afișate de manifestanți, care au răspuns la un apel al organizației “Ruși, Ucraineni, Belaruși și Sârbi împreună împotriva războiului”. În ultimele zile, această mișcare a organizat un protest similar împotriva mobilizării militare parțiale ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Aceste mitinguri sunt animate în mare măsură de numeroșii cetățeni ruși, care s-au mutat la Belgrad, pentru a-și putea continua munca fără probleme, sau pentru a evita să fie recrutați să meargă pe front. Multe steaguri ucrainene, sârbe și alb-albastre au devenit un simbol al protestului împotriva războiului, în Rusia. Cu toate acestea, rarele proteste împotriva intervenției militare ruse în Ucraina nu atrag un număr mare de participanți la Belgrad și în restul Serbiei, țară-prietenă din punct de vedere istoric și aliată a Rusiei și în care Vladimir Putin rămâne printre cele mai populari și admirați politicieni străini.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Între timp, numărul morților din bombardamentul de ieri asupra unui convoi de civili din Zaporijjia, în sudul Ucrainei, a crescut la 31, a anunțat guvernatorul Oleksandr Starukh, citat de UNIAN. “O altă femeie a murit la spital. Numărul morților este de 31, inclusiv 30 de civili și un ofițer de poliție”, a explicat Starukh.

Tags: DonbassLymanOleksandr StarukhrusiaucrainaVladimir PutinVolodimir ZelenskiZaporijjia
Categorii: Război in Ucraina