Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze ‘distrugerea’ bazelor aeriene ruse

Publicat:

Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze ‘distrugerea’ bazelor aeriene ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaților occidentali să autorizeze Kievul să lovească ținte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după un nou atac al forțelor ruse asupra Harkiv.

”Doar o soluție sistemică ne permite să ne opunem acestei terori: soluția razei lungi de acțiune pentru a distruge aviația militară rusă acolo unde își are baza”, a subliniat Zelenski, a transmis duminică AFP, preluată de Agerpres.


Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

”Așteptăm decizii adecvate care să vină în primul rând de la SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia”, a adăugat șeful statului ucrainean în mesajul său cotidian adresat conaționalilor, după ce duminică după-amiază o bombă ghidată lansată de aviația rusă a atins un imobil rezidențial din Harkiv.

Sâmbătă, șeful Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a declarat că Ucraina are dreptul solid legal și militar de a ataca în profunzime Rusia, pentru a obține un avantaj în luptă, relatează Euronews, preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA.

“Fiecare țară care este atacată, are dreptul să se apere. Și acest drept nu se oprește la granița propriei țări”, a spus Bauer, vorbind la sfârșitul reuniunii anuale a Comitetului.

Bauer a mai adăugat că țările au dreptul suveran de a impune limite armelor pe care le trimit în Ucraina. Dar, stând lângă el în timpul unei conferințe de presă, Karel Řehka, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Cehe, a clarificat că țara sa nu impune restricții Kievului asupra armelor.

“Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să le folosească”, a spus Řehka. Dar a subliniat, totodată, și riscurile politice și potențialul de escaladare. “Este important să luăm în considerare fiecare aspect, inclusiv potențialul de escaladare și alte aspecte”, a adăugat el.

“Se vrea slăbirea inamicului, care ne atacă pentru a putea nu numai să lupte cu săgețile care vin, ci și să atace arcașul care, după cum vedem, operează foarte des din Rusia către Ucraina”, a spus Bauer. “Deci, din punct de vedere militar, există un motiv întemeiat să o faci, să slăbești inamicul, să-i slăbești liniile logistice, combustibilul, munițiile care sosesc pe front. Asta se vrea să se oprească, dacă se poate”.

Potrivit secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, ar trebui luate în considerare și riscurile de escaladare, deoarece un singur sistem de arme nu va determina succesul războiului. Austin, care a vorbit vineri cu reporterii înaintea întâlnirii de sâmbătă, a adăugat ulterior că Ucraina a reușit deja să lovească în interiorul Rusiei cu sisteme produse pe plan intern, inclusiv drone.

Comentariile lor au venit în timp ce președintele american Joe Biden se gândește dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune, furnizate de americani pentru a ataca în profunzime Rusia.

Din Europa, ministrul italian de externe Antonio Tajani a exclus în repetate rânduri undă verde a Romei pentru utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi teritoriile Moscovei. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut aceeași afirmație, sâmbătă. În cadrul unui eveniment la Prenzlau, în statul Brandenburg, Scholz a spus că trimiterea de rachete de croazieră Taurus, puternic dorite de președintele ucrainean Zelenski, ar presupune “un mare risc de escaladare”.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

În ciuda solicitărilor constante ale Ucrainei de a i se permite să atace în profunzime Rusia, liderii occidentali par să ezite în continuare. Biden s-a întâlnit vineri cu premierul britanic, Keir Starmer, la Casa Albă, și e posibil ca cei doi să fi discutat posibilitatea efectuării unor lovituri cu rază lungă, dar nu a fost anunțată o decizie.

Între timp, multe declarații publice au venit de la Moscova, pentru a avertiza că atacurile cu rază lungă de acțiune ar provoca o escaladare ulterioară între Rusia și Occident. Viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat sâmbătă agenției de presă de stat TASS că guvernele american și britanic împing conflictul către o “escaladare prost controlată”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scoția: Autoritățile din regiunea istorică Highlands ar putea impune o taxă turiștilor

Scoția: Autoritățile din regiunea istorică Highlands ar putea impune o taxă turiștilor Autoritățile ar putea impune o taxă turiștilor care ajung în una dintre cele...

Premiile Emmy: Lista câștigătorilor

Premiile Emmy: Lista câștigătorilor „Hacks” a fost desemnat cel mai bun serial de comedie, în timp ce „Shogun” a câștigat premiul pentru cel mai bun...

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: ‘O urăsc pe Taylor Swift!’

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: 'O urăsc pe Taylor Swift!' Fostul preşedinte Donald Trump a atacat-o duminică pe...

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson şi membru al legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.