Zelenski l-a destituit pe comandantul Forţelor Aeriene, după prăbuşirea unui avion de tip F-16

Publicat:

Zelenski l-a destituit pe comandantul Forţelor Aeriene, după prăbuşirea unui avion de tip F-16

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri destituirea comandantului Forţelor Aeriene ucrainene Mîkola Oleşciuk, la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16 livrat Kievului, relatează AFP.

”Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forţelor Aeriene ucrainene”, anunţă pe Telegram Volodimir Zelenski, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

El face acest anunţ după ce un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

Zelenski nu explică motivele acestei decizii, însă ea intervine la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16, un material militar preţios, livrat recent de către Occident, şi care este cerut neîncetat de Kiev de doi ani.

Potrivit armatei ucrainene, această prăbuşire – în care pilotul Oleksii Mes, format în Statele Unite, a murit – a avut loc în timpul unui atac ”masiv” cu rarchete şi drone, luni.

Puţine informaţii au fost furnizate despre acest episod de către autorităţile ucrainene.

Potrivit unei deputate ucainene, Mariana Bezugla, o membră a Comisiei Apărării din Parlament, avionul de tip F-16 a fost doborât de un sistem antiaerian de tip PATRIOT ”din cauza unei proaste coordonări între unităţi”.

Într-un mesaj postat pe Telegram, ea a criticat, joi, ”cultura minciunii” în comandamentul militar ucrainean şi faptul că ”niciunul dintre generali nu a fost pedepsit”, iar ”generalul Oleşciuk rămâne în post”.

Vineri, ea a adăugat că este ”cel puţin a treia oară” când un avion ucrainean este donorât din reşeală de către forţele aeriene ucrainene.

”Cele două incidente precedente, care nu implicau (avioane de tip) F-16, au fost imputate în mod oficial Rusiei”, a acuzat ea.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Mîkola Oleşciuk a promis vineri, pe Facebook, înainte să fie destiuit, să ”descopere cauzele catastrofei aeriene” a avionului de tip F-16 şi a dat asigurări că ”nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezugla de faptul că vrea să ”discrediteze conducătorii militari de rang înalt” şi Statele Unite, care concep avioanele de tip F-16 şi sisteme PATRIOT funizate Kievului.

Ucraina a anunţat la începutul lui august că a primit primele avioane de tip F-16.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afacerea cu aripioare a lui Recean decolează: Profit de 382 mii de euro în doar șase luni

Afacerea cu aripioare a lui Recean decolează: Profit de 382 mii de euro în doar șase luni Sphera Franchise Group („Sphera”), cel mai mare grup...

Un judecător ordonă suspendarea reţelei sociale X în Brazilia

Un judecător ordonă suspendarea reţelei sociale X în Brazilia Un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a ordonat vineri suspendarea în Brazilia în termen 24...

Ambasadorul UE în Moldova: Identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios

Ambasadorul UE în Moldova: Identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios „Identitatea culturală și lingvistică este un dar prețios, care ne unește și ne...

Novak Djokovic, după eliminarea de la US Open: ‘Am jucat cel mai prost tenis al meu’

Novak Djokovic, după eliminarea de la US Open: 'Am jucat cel mai prost tenis al meu' "Am jucat cel mai prost tenis al meu", a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.