X

Zelenski l-a destituit pe comandantul Forţelor Aeriene, după prăbuşirea unui avion de tip F-16

Zelenski l-a destituit pe comandantul Forţelor Aeriene, după prăbuşirea unui avion de tip F-16

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri destituirea comandantului Forţelor Aeriene ucrainene Mîkola Oleşciuk, la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16 livrat Kievului, relatează AFP.

”Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forţelor Aeriene ucrainene”, anunţă pe Telegram Volodimir Zelenski, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

El face acest anunţ după ce un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

Zelenski nu explică motivele acestei decizii, însă ea intervine la o zi după anunţarea prăbuşirii unui avion de tip F-16, un material militar preţios, livrat recent de către Occident, şi care este cerut neîncetat de Kiev de doi ani.

Potrivit armatei ucrainene, această prăbuşire – în care pilotul Oleksii Mes, format în Statele Unite, a murit – a avut loc în timpul unui atac ”masiv” cu rarchete şi drone, luni.

Puţine informaţii au fost furnizate despre acest episod de către autorităţile ucrainene.

Potrivit unei deputate ucainene, Mariana Bezugla, o membră a Comisiei Apărării din Parlament, avionul de tip F-16 a fost doborât de un sistem antiaerian de tip PATRIOT ”din cauza unei proaste coordonări între unităţi”.

Într-un mesaj postat pe Telegram, ea a criticat, joi, ”cultura minciunii” în comandamentul militar ucrainean şi faptul că ”niciunul dintre generali nu a fost pedepsit”, iar ”generalul Oleşciuk rămâne în post”.

Vineri, ea a adăugat că este ”cel puţin a treia oară” când un avion ucrainean este donorât din reşeală de către forţele aeriene ucrainene.

”Cele două incidente precedente, care nu implicau (avioane de tip) F-16, au fost imputate în mod oficial Rusiei”, a acuzat ea.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Mîkola Oleşciuk a promis vineri, pe Facebook, înainte să fie destiuit, să ”descopere cauzele catastrofei aeriene” a avionului de tip F-16 şi a dat asigurări că ”nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezugla de faptul că vrea să ”discrediteze conducătorii militari de rang înalt” şi Statele Unite, care concep avioanele de tip F-16 şi sisteme PATRIOT funizate Kievului.

Ucraina a anunţat la începutul lui august că a primit primele avioane de tip F-16.

Tags: F-16Mikola OleşciukZelenski
Externe