Zelenski: Oficialii ruși au început să ‘pregătească societatea’ pentru posibila utilizare a armelor nucleare

Publicat:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că oficialii ruși au început să “pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a adăugat că nu crede că Rusia este pregătită să le folosească, informează mediafax.

Într-un interviu acordat BBC, președintele Zelenski a negat că ar fi îndemnat la atacuri asupra Rusiei, susținând că o remarcă anterioară a fost tradusă greșit. “Trebuie să folosiți lovituri preventive”, a spus el, referindu-se la sancțiuni, “nu la atacuri”.


Citește și :  Charles Michel: Liderii statelor Uniunii Europene au ‘ambiţia comună’ de a reduce tarifele la energie

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit mari porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forțat trupele ruse să abandoneze poziții menținute de mult timp. În ceea ce Kievul descrie ca fiind răspunsul Moscovei la înfrângerile sale, președintele Vladimir Putin a anexat patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Anexările, considerate pe scară largă ca fiind ilegale, au generat temeri legate de o posibilă escaladare a războiului. Președintele Putin și alți înalți oficiali ruși au sugerat că armele nucleare – eventual arme tactice mai mici – ar putea fi folosite pentru a apăra aceste zone, deși oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Moscova este pregătită să facă acest lucru.

Vorbind în limba engleză în biroul său din Kiev, președintele Zelenski a declarat: “Încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă o vor folosi sau nu o vor folosi. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta”.

Apoi, în ucraineană, a spus printr-un traducător: “Ceea ce vedem este că oamenilor de la putere din Rusia le place viața și, prin urmare, cred că riscul de a folosi arme nucleare nu este atât de sigur cum spun unii experți, deoarece ei înțeleg că nu există cale de întoarcere după ce o folosesc, nu doar istoria țării lor, ci și ei înșiși ca personalități.”

Interviul a avut loc la câteva ore după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare a adus lumea mai aproape de “Armageddon” decât oricând de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiului Rece.

Președintele Zelenski a declarat că este nevoie de acțiune acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un “risc pentru întreaga planetă”. Moscova a făcut “deja un pas” prin ocuparea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care președintele Putin încearcă să o transforme în proprietate rusă.

Aproximativ 500 de soldați ruși se află la centrală, a spus el, deși personalul ucrainean o operează în continuare.

“Lumea poate opri de urgență acțiunile ocupanților ruși”, a declarat președintele Zelenski. “Lumea poate pune în aplicare pachetul de sancțiuni în astfel de cazuri și poate face totul pentru a-i determina să părăsească centrala nucleară”.

Înzestrată cu arme sofisticate furnizate de Occident, armata ucraineană a făcut progrese semnificative în est și în sud, recucerind orașe și sate chiar și în zone despre care Kremlinul susține că fac acum parte din Rusia.

Președintele Zelenski a declarat că forțele ruse “luptă destul de bine”, dar că Ucraina a primit arme – “nu voi spune că avem destule acum” – și că soldații sunt motivați să avanseze.

Eșecurile armatei ruse, o rușine majoră pentru președintele Putin, au stârnit critici la adresa armatei țării.

Citește și : Scholz, la finalul summitului UE: Preţurile importurilor de gaze sunt prea mari, trebuie să le reducem

Pe fondul pierderilor, președintele Putin a anunțat mobilizarea a sute de mii de rezerviști, ceea ce a dus la proteste anti-război în Rusia și la un exod uriaș al bărbaților de vârstă militară.

Președintele Zelenski i-a îndemnat pe ruși să “lupte pentru corpul, drepturile și sufletul lor”, spunând: “Acești copii mobilizați acum, vin fără mitraliere, fără veste blindate, sunt doar carne de tun…. Dacă nu vor să fie kebab… trebuie să lupte pentru viața lor”.

“Atacul nuclear nu-l înspăimântă pe Putin”, a spus el. “Îi este frică de societatea sa, de poporul său. Pentru că doar acești oameni îl pot da jos, îl pot deposeda de putere și o pot da altei persoane”.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar ‘prudenţa’ alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar 'prudenţa' alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi Fostul preşedinte rus Dmitri...

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri Rusia şi Ucraina au făcut miercuri un schimb de prizonieri, câte 95 de fiecare...

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.