Zelenski, prima sa întrebare pentru Biden: ‘Domnule preşedinte, de ce Ucraina nu este încă în NATO?’

Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că prima sa întrebare pentru noul lider de la Casa Albă, Joe Biden, va fi despre integrarea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică, proces privit cu reticenţă în Occident, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Domnule preşedinte, de ce nu suntem încă în NATO?”, a declarat Zelenski, într-un interviu pentru grupul media Axios publicat luni de preşedinţia ucraineană, imaginându-şi prima întrebare pe care i-ar adresa-o noului lider al SUA.


Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

“Dacă Ucraina ar fi fost în NATO, în estul ţării nu ar mai fi avut loc nicio escaladare”, a spus Zelenski, făcând referire la războiul în desfăşurare între Kiev şi separatiştii susţinuţi, conform autorităţilor ucrainene şi Occidentului, de Kremlin.

Ucraina îşi exprimă de mai mulţi ani dorinţa de a adera la NATO. Alianţa este totuşi precaută în acest moment, reiterând în acelaşi timp că uşa rămâne deschisă pentru Kiev.

În prima discuţie telefonică avută cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american Joe Biden a reafirmat săptămâna trecută “sprijinul” SUA pentru Kiev “în faţa agresiunii persistente a Rusiei”.

Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului din estul Ucrainei.

Rusia poate ataca “orice ţară europeană” sau chiar SUA, a declarat Zelenski în interviul publicat luni.

“Nu este vorba doar de o ingerinţă militară ca aceea din Ucraina”, ci de “războaie informaţionale” şi de “atacuri cibernetice” ale Rusiei asupra statelor occidentale, a adăugat el.

Zelenski a recunoscut în acelaşi timp că a fost “puţin” supărat pe Donald Trump pentru că a făcut public conţinutul discuţiei lor telefonice din 2019, care s-a aflat în centrul unui scandal politic în SUA.

“Este foarte rău (…) Eu nu aş fi permis niciodată asta”, a dat asigurări preşedintele ucrainean.

Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

În cadrul respectivei conversaţii, Trump i-a cerut lui Zelenski ca autorităţile de la Kiev să ancheteze activităţile din Ucraina ale fiului lui Joe Biden pentru a-l compromite pe viitorul său adversar la alegerile prezidenţiale.

Publicarea conţinutului discuţiei a dus la un proces istoric de destituire împotriva fostului preşedinte Trump, în final achitat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.