X

Zelenski promite ‘un răspuns puternic’ după ce maşina consilierului său a fost CIURUITĂ de gloanţe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis miercuri ‘un răspuns puternic’ după tentativa de asasinat care l-a vizat pe unul dintre consilierii săi, un atac pe care el îl consideră îndreptat asupra eforturilor sale de reformare a Ucrainei, relatează AFP, Unian, Reuters şi Interfax-Ukraina, potrivit agerpres.

“Cine se află în spate, sincer, nu ştiu. Care sunt aceste forţe? S-ar putea să fie interne, s-ar putea externe. Eu nu le consider însă nişte forţe, pentru că a-mi trimite ‘un salut’ prin împuşcături din pădure asupra maşinii prietenului meu este semn de slăbiciune, iar răspunsul meu va fi puternic”, a declarat Zelenski într-o înregistrare postată pe contul său de Facebook de la New York, unde participă la reuniunea Adunării Generale a ONU.

Citeşte şi: Johnson&Johnson anunţă un rapel al vaccinului său – Black News

Preşedintele ucrainean a adăugat că imediat după ce îşi va rosti alocuţiunea la Adunarea Generală va reveni în ţară, dând asigurări ucrainenilor să continue “lupta împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”.

De altfel, Moscova imediat s-a delimitat de orice implicare în acest atac. Presupunerile privind o eventuală implicare a Rusiei în tentativa de asasinare a consilierului preşedintelui ucrainean “nu au nimic de a face cu realitatea”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi RIA Novosti.

Anterior, Oleksandr Kornienko, actualul lider al partidului preşedintelui Zelenski “Servitorul Poporului”, nu a exclus ca Rusia s-ar putea să se afle la originea atacului împotriva principalului consilierul prezidenţial.

Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene, citate de AFP, Unian şi Reuters.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT) în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

Citeşte şi: SUA ar putea încălca dreptul internaţional prin expulzările haitienilor – Black News

În 2020, Volodimir Zelenski declarase că Şefir se numără printre persoanele în care are cea mai mare încredere. Şefir nu a suferit decât un şoc în urma tentativei de asasinat, dar şoferul său a fost rănit, potrivit agenţiilor de presă ucrainene, care notează că maşina acestuia nu era blindată.

Biroul Parchetului General a deschis o anchetă penală ‘pentru tentativă de ucidere a două sau mai multe persoane’.

Şeful procuraturii regiunii Kiev, Aleksei Homenko, a declarat că asupra maşinii lui Şefir au fost trase cel puţin 18 gloanţe dintr-o puşcă automată, potrivit Interfax-Ukraina. 

Tags: Aleksei HomenkoasasinatkievOleksandr KornienkorusiaSerghii ŞefirucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Externe