X

Zelenski propune o întâlnire trilaterală cu Biden şi Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus joi să aibă o întâlnire cu omologii săi american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru a dezamorsa criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres

”Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, şi noi credem că asta se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, la un eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.

Citește și : Regina Margrethe a II-a, forţa liniştită a Danemarcei

”Încă aşteptăm un răspuns de la partea rusă, dar partenerii noştri americani au primit propunerea noastră cu un anumit interes”, a explicat Iermak.

”Cred că este o poziţie proactivă, care implică Ucraina în negociere. Dacă este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesară implicarea Ucrainei”, a spus el.

Marţi, Volodimir Zelenski a propus organizarea unui summit în ‘format Normandia’, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru ”a pune capăt conflictului” cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt între occidentali şi ruşi, desfăşurate în această săptămână, nu au reuşit să conducă la reducerea riscului unui nou conflict în Ucraina.

Citește și : Premierul suedez intră în izolare după un test pozitiv

SUA, Uniunea Europeană şi Kievul acuză Rusia că a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera sa cu Ucraina în vederea unei potenţiale invadări a ţării vecine. Moscova neagă însă că ar avea o asemenea intenţie şi dă asigurări că vrea doar să se apere de poziţia ameninţătoare a NATO în apropierea graniţelor ruse.

Pe de altă parte, Andrii Iermak a spus că majoritatea ucrainenilor îşi vor apăra ţara în cazul unei agresiuni. El a adăugat că Ucraina este pregătită şi capabilă să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

 

Tags: Joe BidenucrainaVladimir PutinVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora