X

Zelenski: Războiul ‘va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie’

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace “diplomatice”, a asigurat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt în impas, informează France Presse, potrivit agerpres.  

“Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul “va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.

Citește și :  Doi opozanţi în exil ai lui Putin desemnaţi ‘agenţi ai străinătăţii’

“Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.

“Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină” ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce “Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Rezultatele acestor discuţii – al căror subiect poate varia “în funcţie de momentul întâlnirii” – trebuie să fie “corecte” pentru Ucraina, a subliniat preşedintele.

Referindu-se la un document privind garanţiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de “prietenii şi partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc “o discuţie bilaterală cu Rusia”.

El a amintit de asemenea că a pus o condiţie sine qua non pentru continuarea discuţiilor ca soldaţii ucraineni retraşi în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie ucişi de armata rusă.

Trupele ruse “au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă” din Azovstal, a notat el. “Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulţi oameni şi militari”.

La 17 mai, un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a indicat că discuţiile dintre Moscova şi Kiev sunt “în pauză”, considerând că Moscova nu arată nicio “înţelegere” a situaţiei.

A doua zi, Kremlinul a acuzat Ucraina de o “absenţă totală a dorinţei” de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei.

Mai multe întâlniri au avut loc între cele două tabere dar nu au dat rezultate concrete.

Citește și :  Doi opozanţi în exil ai lui Putin desemnaţi ‘agenţi ai străinătăţii’

Ultima întâlnire dintre şefii delegaţiilor – Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina – datează din 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.

După ce nu a reuşit să preia controlul asupra Kievului şi regiunii sale, armata rusă îşi concentrează acum eforturile într-o ofensivă împotriva estului Ucrainei, unde luptele sunt intense, aminteşte AFP.

Tags: kievmoscovarazboiucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina