Zelenski respinge iniţiativa de pace ‘distructivă’ propusă de China şi Brazilia

Publicat:

Zelenski respinge iniţiativa de pace ‘distructivă’ propusă de China şi Brazilia

Preşedintele Volodimir Zelenski a respins o iniţiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina spunând că este una „distructivă” şi s-a plâns că Kievul nu a fost implicat în acest proces, relatează Reuters.

China şi Brazilia au făcut apel în luna mai la o conferinţă internaţională de pace recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, implicând participarea egală a tuturor părţilor şi discutarea „corectă” a „tuturor” planurilor de pace, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Propunerea chinezo-braziliană este distructivă, este doar o declaraţie politică”, a declarat Zelenski într-un interviu publicat miercuri de site-ul brazilian Metropoles. „Cum poţi să oferi „iată iniţiativa noastră” fără să ne întrebi nimic?” – a întrebat indignat preşedintele ucrainean.

Zelenski a declarat că iniţiativa nu a respectat Ucraina şi integritatea sa teritorială, iar preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să ia măsuri pentru a arăta că doreşte să pună capăt războiului.

Liderul ucrainean a spus însă este dispus să discute propunerile cu China şi Brazilia.

Reuters a relatat în iunie că Beijingul a încercat să convingă ţările emergente să se alăture iniţiativei în şase puncte, emisă înainte de summitul de pace organizat de Ucraina în Elveţia, la care Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat să vină din acest motiv.

Putin a declarat în mai că sprijină propunerile chineze de pace şi a sugerat luna aceasta că China şi Brazilia, precum şi India, ar putea acţiona ca mediatori în potenţialele discuţii de pace privind Ucraina.

Un plan în 12 puncte prezentat de Beijing la începutul războiului a fost primit cu destulă reticenţă în Ucraina, iar Statele Unite au declarat că Beijingul, deşi se prezintă ca un pacificator, reflectă „narativul fals” al Rusiei şi nu condamnă invazia acesteia.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Propunerile de pace ale lui Zelenski includ retragerea trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale.

El a declarat că vede guvernul Braziliei ca fiind „mai pro-rus” şi a avertizat: „Este necesar să ne amintim că dragostea Rusiei este temporară, iar lipsa de respect a Rusiei pentru statul de drept este permanentă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un studiu recent demonstrează că medicamentele pentru slăbit ar funcționa și în cazul copiilor

Un studiu recent demonstrează că medicamentele pentru slăbit ar funcționa și în cazul copiilor Dacă nu este tratată, obezitatea infantilă persistă aproape întotdeauna până la...

Cer noros și temperaturi moderate: Meteorologii anunță maxime de 27 de grade pentru mâine

Cer noros și temperaturi moderate: Meteorologii anunță maxime de 27 de grade pentru mâine Mâine, în Republica Moldova se va menține un cer predominant noros,...

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea unui teren pentru construcția unui centru de reciclare a deșeurilor menajere solide

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea unui teren pentru construcția unui centru de reciclare a deșeurilor menajere solide Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea unui...

Cristian Gava: Pentru a adopta o legislație ‘anti-dronă’ este nevoie de voință politică la Chișinău și la București

Cristian Gava: Pentru a adopta o legislație 'anti-dronă' este nevoie de voință politică la Chișinău și la București Este nevoie de voință politică la Chișinău...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.