X

Zelenski și principalii săi comandanți avertizează asupra unei noi ofensive ruse anul viitor

Într-o serie de interviuri acordate publicației The Economist, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și principalii săi comandanți spun că se așteaptă la o nouă ofensivă din partea Rusiei la începutul noului an – dar nu sunt dispuși să facă compromisuri cu privire la obiectivele lor finale, informează mediafax.

Zelenski a repetat, conform CNN, că scopul Ucrainei este de a recupera teritoriile pe care le-a deținut atunci când a devenit independentă în 1991 – inclusiv Crimeea.

Citește și : General ucrainean: Nu va exista un acord de încetare a focului de Anul Nou

La câteva zile după ce Kremlinul a declarat că Ucraina trebuie să recunoască noile realități, inclusiv anexarea recentă de către Rusia a patru regiuni ucrainene, Zelenski a repetat că Ucraina nu va face nicio concesie. “Dacă el [Putin] se retrage acum la granițele din 1991, atunci drumul este deschis diplomaților. Acest lucru poate trece războiul de pe o cale militară pe una diplomatică”.

Zelenski a declarat că aproximativ 95% din poporul ucrainean nu dorește să facă compromisuri în privința teritoriului. “Problema este mai profundă decât teritoriul. Nimeni nu vrea să aibă un dialog cu acești oameni care au declanșat [războiul].”

Zelenski a declarat că a fost “puțin înfricoșător” să viziteze orașele recent eliberate și să fie martor la modul în care ocupația a schimbat oamenii.

“Trebuie să recunosc că acest model de propagandă al Kremlinului – funcționează. I-a schimbat pe ucrainenii din teritoriile ocupate. Erau ca niște “astronauți care nu-și pot da jos căștile grele – limitând ceea ce pot vedea la dezinformarea necruțătoare”.

Citește și : Autoritățile din Kiev au primit sub formă de ajutor patru excavatoare și zeci de generatoare electrice

Comandantul militar general din Ucraina, generalul Valery Zaluzhny, a declarat că se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în noul an. “Forțele ruse sunt 100% pregătite”, a spus el.

Un atac major al Rusiei ar putea avea loc “în februarie, în cel mai bun caz în martie și în cel mai rău caz la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus el. Și ar putea veni oriunde: în Donbas, unde Putin este nerăbdător să ocupe restul provinciei Donețk; în sud, spre orașul Dnipro; chiar și spre Kiev.

Tags: crimeeaofensiverazboiValery ZaluzhnyZelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina