Zelenski va discuta cu NATO pentru crearea unei coaliții pentru a doborî rachetele rusești

Publicat:

Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, relatează Interfax Ucraina, preluată de Kyiv Independent.

Rachete sau drone rusești au pătruns în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile acestora au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Varșovia și București au folosit în mod repetat avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele rusești au lansat atacuri aeriene pe scară largă asupra Ucrainei, dar avioanele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte.

“Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările Alianței” Nord-Atlantice, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a numit o astfel de mișcare „o responsabilitate foarte mare”, care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar i-a însărcinat pe diplomați să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta chestiunea.

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea unei astfel de mici coaliții de țări vecine care să doboare rachete inamice (asupra Ucrainei)”, a adăugat el.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat la mijlocul lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membre NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că doborarea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei este „în afara discuției”, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat că un astfel de pas va trage Alianța în război.

Potrivit Kyiv Independent, videoclipuri postate pe rețelele de socializare în urmă cu două săptămâni ar fi arătat cum apărarea antiaeriană românească a doborât dronele rusești în timpul atacului lor asupra Ucrainei, dar Bucureștiul a respins afirmațiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana

VIDEO - Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana Chiar la începutul lunii, pe 1 august, Dolce&Gabbana, cunoscutul brand italian de produse de lux,...

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen Cântăreaţa britanică Adele i-a încântat pe fanii ei...

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE Extrema dreaptă, favorită la câștigarea alegerilor din Austria de anul acesta, a încheiat o...

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, dislocat în România pentru a executa misiuni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.