Zelenski va fi primit la Casa Albă şi se va adresa Congresului Statelor Unite

Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi primit miercuri de omologul său american Joe Biden, după care se va adresa Congresului Statelor Unite, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Vizita va sublinia angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de sprijinirea Ucrainei atât timp cât este necesar, inclusiv prin furnizarea de asistenţă militară, umanitară şi economică”, a declarat Karine Jean-Pierre.


Citeşte şi: Un vulcan din Ecuador a expulzează o coloană de cenuşă care afectează zone din capitala ţării – Black News

Aceasta este prima deplasare externă a lui Zelenski de la începerea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie acest an. Precedenta vizită a avut loc la 1 septembrie 2021, când Volodimir Zelenski a fost primit în Biroul Oval de Joe Biden.

Cu această ocazie, liderul de la Casa Albă urmează să anunţe un ”nou pachet semnificativ de asistenţă pentru securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

Zelenski a confirmat şi el vizita. “În drum spre SUA pentru a consolida rezistenţa şi capacităţile de apărare ale Ucrainei. Voi discuta despre cooperarea între Ucraina şi Statele Unite. Voi avea şi un discurs în Congres şi o serie de reuniuni bilaterale”, a scris preşedintele ucrainean pe contul său de Twitter, potrivit EFE.

În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, Joe Biden va anunţa ”un nou pachet semnificativ de aproape 2 miliarde de dolari reprezentând asistenţă pentru securitate pentru Ucraina”, a spus un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

Potrivit acestuia, pachetul va include o baterie de rachete Patriot, acest sistem reprezentând ”o nouă capacitate foarte importantă care va fi esenţială pentru a apăra poporul ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice ucrainene”.

Oficialul a adăugat că Statele Unite sunt decise să pregătească ”într-o ţară terţă” forţe ucrainene pentru a opera sistemul Patriot. Acesta poate apăra avioane militare, rachete de croazieră, drone şi chiar rachete lansate de la distanţe mari.

Săptămâna trecută, Rusia a avertizat Washingtonul cu privire la livrarea de sisteme Patriot pentru Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că, la fel ca alte arme grele, sistemul Patriot va deveni o ”ţintă prioritară legitimă” pentru forţele ruse.

SUA au livrat deja Kievului sisteme HIMARS şi NASAMS în cadrul ajutorului militar pentru armata ucraineană.

Până acum Volodimir Zelenski nu a părăsit Ucraina începând din 24 februarie, dar el a participat prin videoconferinţă la o serie de reuniuni la nivel înalt şi a avut convorbiri telefonice cu lideri mondiali.

Într-un mesaj adresat marţi conaţionalilor săi, liderul de la Kiev a accentuat că actuala săptămână este extrem de importantă pentru Ucraina ”pentru a depăşi această iarnă şi anul viitor şi pentru a obţine sprijinul necesar”.

SUA au furnizat deja Ucrainei, conform estimărilor experţilor, sprijin în război în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari, dintre care 20 de miliarde de dolari armament şi asistenţă militară.

Joe Biden şi Volodimir Zelenski au discutat constant la telefon în ultimele 10 luni, dar nu s-au întâlnit niciodată faţă în faţă de la declanşarea agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Mesajul pe care liderul american îl va transmite preşedintelui ucrainean va fi unul de hotărâre şi sprijin; Biden nu va folosi acest prilej pentru a-l convinge pe Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui oficial american.

Citeşte şi: Comisia care anchetează asaltul de la Capitoliu recomandă INCULPAREA lui Trump – Black News

Administraţia de la Washington şi-a intensificat eforturile pentru a se asigura că alianţa transatlantică care se opune invaziei ruse în Ucraina rămâne unită, notează Reuters.

”Cei doi lideri vor discuta despre fiecare element al acestui conflict, inclusiv despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre direcţia în care se îndreaptă de aici încolo războiul”, a adăugat oficialul citat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie 29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. 93 zile...

Horoscop 29 septembrie 2024 

Horoscop 29 septembrie 2024  O zi încărcată pentru majoritatea nativilor. A avut timpul pentru alegeri clare, fie în plan personal, fie în plan profesional,...

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene Cântăreața Lana Del Rey, în vârstă de 39 de ani, s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, un ghid...

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să ‘antreneze’ bacterii pentru a restaura frescele din biserici

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să 'antreneze' bacterii pentru a restaura frescele din biserici În timp ce microbiologul spaniol Pilar Bosch căuta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.