X

Zelenski va participa la summitul NATO de la Vilnius

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitaţia NATO de a participa la summitul Alianţei Nord-Atlantice, preconizat să aibă loc în zilele de 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania, a declarat vineri secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, în marja reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la baza aeriană americană din Ramstein (vestul Germaniei), potrivit DPA şi agerpres.

Nu se ştie încă dacă preşedintele ucrainean va participa personal sau se va adresa liderilor NATO prin legătură video la summitul de la Vilnius. Din motive de securitate, planurile de călătorie ale lui Zelenski nu sunt anunţate.

Citeşte şi: Unde dai şi unde crapă! Criza reformei pensiilor iniţiată de Macron o ridică pe Marine Le Pen în sondajele din Franţa – Black News

Volodimir Zelenski a făcut din nou presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO, cu ocazia vizitei lui Stoltenberg joi la Kiev, de altfel prima în capitala ucraineană după declanşarea invaziei ruse la 24 februarie 2022, subliniind necesitatea ca ţara să înceapă ‘binemeritata’ procedură de aderare.

Ca răspuns, secretarul general a subliniat consensul Alianţei că Ucraina ‘va deveni membră a NATO’, expunându-şi aşteptările sale cu privire la un parcurs de membru, fără a preciza o dată fixă pentru aderarea Ucrainei la blocul nord-atlantic, notează DPA.

Citeşte şi: De ce Europa și America vor gândi întotdeauna diferit referitor la China – Black News

Oficialii occidentali din domeniul apărării, reuniţi în Germania pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, se vor concentra asupra finanţării întreţinerii armamentului deja livrat şi ‘deloc’ asupra cererii de aderare a Ucrainei la NATO, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, conform aceleiaşi agenţii de presă.

Tags: Jens StoltenbergkievLituaniaNATORamsteinucrainaVilniusVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina