X

Zelenski vrea o coaliție cu Polonia și România, pentru a doborî rachetele rusești deasupra  Ucrainei

Zelenski vrea o coaliție cu Polonia și România, pentru a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei

Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, jurnaliștilor pe 4 august, informează Interfax Ucraina.

Rachete sau drone rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile lor au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO care se învecinează cu Ucraina.

Varșovia și Bucureștiul au ridicat în repetate rânduri avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian în timp ce forțele ruse lansau atacuri aeriene de amploare asupra Ucrainei, însă aeronavele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte.

„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță“, a declarat Zelenski, adevarul.ro.

Vorbind cu jurnaliștii, președintele a numit o astfel de mișcare „o responsabilitate foarte mare“ care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar a însărcinat diplomații să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei astfel de mici coaliții a țărilor vecine care să doboare rachetele inamice (deasupra Ucrainei)“, a adăugat el, citat de Kyiv Independent.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat la jumătatea lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „iese din discuție“, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat că un astfel de pas ar atrage alianța în război.

În urmă cu două săptămâni, pe rețelele de socializare s-au răspândit videoclipuri care ar fi arătat că apărarea aeriană a României a doborât drone rusești în timpul atacului acestora asupra Ucrainei, însă Bucureștiul a respins afirmațiile.

Tags: Polonia și Româniavrea o coalițieZelenski
Război in Ucraina