X

Zgomote misterioase ce par a veni din cer, auzite în toată lumea. Care sunt explicațiile posibile

Zgomote misterioase ce par a veni din cer, auzite în toată lumea. Care sunt explicațiile posibile

Ani de zile, oameni din mai multe zone ale lumii au vorbit despre zgomote asemenea unor lovituri, ce par a veni din cer.

Zgomotele au fost numite în multe feluri, cum ar fi „tunurile Barisal” în delta Gangelui și în Golful Bengal, „yan” în Shikoku, Japonia, și „mistpouffers” (râgâituri de ceață) în Belgia, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Despre aceste sunete se vorbește de sute de ani, cum ar fi în cazul orașului New Madrid, Missouri, în timpul cutremurelor din 1811-1812, până în ianuarie 2020.

„Este un sunet asemănător cu explozia unei piese grele de artilerie, care nu poate fi explicat prin niciuna dintre legile cunoscute ale naturii”, a scris autorul James Fenimore Cooper în nuvela „The Lake Gun” din 1850, potrivit Forbes.

Acestor „Skyquakes” (Cutremure ale cerului) așa cum au fost denumite, li s-au atribuit mai multe teorii, începând de la cutremure îndepărtate, furtuni, explozii de carieră sau operațiuni militare secrete.

Posibile cauze

O echipă de seismologi de la Universitatea din Carolina de Nord au stabilit cauzele preliminare ale zgomotelor misterioase.

Cu ajutorul Rețelei transportabile Earthscope, dotată cu 400 de senzori atmosferici și seismografe, au măsurat activitatea seismică în Carolina de Nord între 2013-2015.

După ce au comparat rezultatele cu știri din presa locală care menționau astfel de sunete misterioase, cercetătorii nu au găsit vreun zgomot venit din cer care să coreleze cu un cutremur.

„În general, credem că acesta este un fenomen atmosferic – nu credem că provine din activitatea seismică, ci presupunem că se propagă mai degrabă prin atmosferă decât prin sol”, afirmă Eli Bird, care studiază științele geologice la universitatea menționată.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Așadar, explicația ar fi că sunetele sunt provocate de explozii ale bolizilor deasupra unui strat de nori sau sunetul unor valuri mari amplificat de condițiile atmosferice speciale din apropierea mării. Bolizii sunt asteroizi care explodează la contactul cu atmosfera terestră, și care provoacă un bum sonic.

O de mulțime bubuituri misterioase s-au dovedit, de-a lungul anilor, a fi bubuituri sonice cauzate de avioane militare care au depășit bariera sunetului, potrivit Forbes.

Tags: cerlovituriZgomote
Diverse