X

Ziarul l’Humanité, în pragul falimentului. Redacția cere ajutorul cititorilor

Ziarul comunist francez l’Humanité a făcut luni apel la o “mobilizare generală” a cititorilor, cerând “sprijin popular şi cetăţenesc” pentru a-şi rezolva dificultăţile financiare, informează AFP, potrivit agerpres.

Ziarul, fondat în 1904 de liderul socialist Jean Jaurčs, a fost din 1920 până în 1994 organul oficial al Partidului Comunist Francez, de care este apropiat şi în prezent.

Citeşte şi: Israelul aprobă definitiv exportul de canabis medicinal

Miercuri, o instanţă din regiunea pariziană va decide viitorul publicaţiei, care a intrat săptămâna trecută în incapacitate de plată. Conducerea l’Humanité a cerut ca ziarul să beneficieze de un plan de redresare financiară în paralel cu continuarea activităţii, pentru a evita lichidarea judiciară.

Directorul cotidianului, Patrick Le Hyaric, a declarat că în ultimele săptămâni l’Humanité a primit peste un milion de euro de la cititori, dar suma nu a fost suficientă pentru redresarea financiară.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în apropierea coastelor nord-americane

Le Hyaric scrie, în apelul publicat luni, că “în momentul în care se exprimă atâtea dezbateri şi nelinişti privind ‘fabricile’ de ‘ştiri false’, să lăsăm să moară l’Humanité ar însemna să slăbim presa de calitate şi să secătuim şi mai mult dezbaterile în contradictoriu”. El a reamintit “angajamentul constant al l’Humanité alături de muncitori, de mediile populare (…) de gânditorii care contestă sistemul, de creatorii care susţin cultura” şi a cerut o “mobilizare excepţională”, constând în strângerea de fonduri, în dezbateri şi în manifestări de stradă.

Tags: frantaJean Jaurčsl'HumanitéPartidul Comunist FrancezPatrick Le Hyaric
Categorii: Externe