X

Zidul tarifar al Americii asupra importurilor din China arată din ce în ce mai mult ca brânza elvețiană

Pe măsură ce evaziunea crește, la fel crește și deficitul comercial

„UN MOD UȘOR de a evita Tarifele? Faceți sau produceți bunurile și produsele dvs. în vechile bune SUA. E foarte simplu!” În zilele în care Twitter era principalul mediu pentru proclamațiile prezidențiale, asta a fost ceea ce Donald Trump le-a recomandat companiilor care foloseau China ca bază de producție. Avea dreptate pe jumătate: evitarea tarifelor s-a dovedit a fi destul de simplă. Ceea ce nu a reușit să vadă, totuși, a fost că evitarea este o strategie eminamente viabilă pentru companiile care rămân în China.

Amploarea evitării este, pentru a folosi un termen non-tehnic, uriașă. O discrepanță uriașă care s-a deschis între datele comerciale din China și cele americane oferă o fereastră asupra eludării tarifelor care a avut loc în ultimii trei ani de când America a impus taxe vamale asupra produselor chinezești. O mare parte din aceasta implică importatorii care profită de lacunele legale; unele dintre ele par a fi evaziune totală, companiile mințind inspectorii vamali.

Citeşte şi: Locuitorii Kievului, pregătiţi să dea inamicilor ‘lecţia vieţii lor’ (AFP) – Black News

Cifrele se adună rapid: valoarea totală a mărfurilor fabricate în China care intră în America și evită tarifele ar fi putut depăși 100 de miliarde de dolari în 2021, conform calculelor The Economist. Luate singure, aceste bunuri ar fi echivalente cu cea de-a patra cea mai mare sursă de importuri a Americii, depășind chiar și achizițiile din Japonia și Germania. Mai mult decât atât, dacă toate aceste bunuri ar fi fost numărate corect, deficitul comercial bilateral de mărfuri al Americii cu China și-ar fi doborât recordul anual în 2021 – un rechizitoriu condamnator al folosirii tarifelor ca o modalitate de a reduce decalajul comercial cu China.

Pentru a înțelege discrepanța, începeți cu datele comerciale oficiale americane. Potrivit cifrelor publicate pe 8 februarie, America a cumpărat bunuri în valoare de 506 miliarde de dolari din China anul trecut. Aceasta a crescut cu 16% față de 2020 (o reflectare a consumului în expansiune al Americii), dar încă sub vârful importurilor atins în 2018. Datele comerciale din China sunt total diferite. Ei arată că America a cumpărat de 576 de miliarde de dolari din China anul trecut, în creștere cu aproape 30% față de 2020, de departe cel mai mare record înregistrat.

Acest decalaj este deosebit de izbitor, deoarece modelul istoric este ca China să-și subestimeze în mod sistematic exporturile către America cu aproximativ 18%. (Un motiv pentru subestimarea istorică este că China clasifică multe produse expediate prin Hong Kong ca exporturi către Hong Kong, în timp ce America le consideră importuri din China.) Dacă regula de bază a subestimării de 18% încă se aplică, exporturile Chinei în America ar putea fi ajuns la 680 de miliarde de dolari anul trecut, cu 174 de miliarde de dolari mai mult decât a raportat America.

Întrebarea evidentă de pus este de ce cineva ar trebui să privilegieze datele Chinei, cu reputația sa de manipulare, față de datele americane. Cu alte cuvinte, poate că America și-a numărat corect achizițiile din China, în timp ce China și-a supraestimat vânzările către America. Anul trecut, doi economiști din Rezerva Federală, Hunter Clark și Anna Wong, au explorat această posibilitate, încercând să țină seama de discrepanța datelor.

O parte a problemei, au descoperit ei, a provenit într-adevăr din partea chineză. Pentru a atenua impactul războiului comercial cu America, China a crescut dramatic reducerile de taxe pentru exporturile sale, ceea ce, la rândul său, a încurajat exportatorii să declare mai multe transporturi în străinătate. Dar, analizând datele comerciale pentru 2020, concluzia lor a fost că modificările fiscale au explicat doar aproximativ 14% din discrepanță, în timp ce evitarea tarifelor a explicat 62% (era greu de identificat un motiv specific pentru restul). Dacă aceleași proporții s-ar fi aplicat datelor comerciale pentru 2021, evitarea tarifelor ar fi ajuns la 108 miliarde de dolari, aproape dublu față de suma din 2020. Și există motive de a crede că ar putea fi chiar mai mare: în 2021, China și-a redus de fapt o parte din reducerile fiscale pentru exportatori, în timp ce cei care încearcă să ocolească tarifele Americii doar vor fi devenit mai pricepuți în a face acest lucru.

 Care sunt trucurile meseriei? O abordare este de a exploata ceea ce este cunoscut sub numele de regula „de minimis”. În conformitate cu aceasta, țările nici nu percep taxe și nici nu colectează date complete privind importurile sub o anumită valoare. Majoritatea țărilor dezvoltate stabilesc pragul la aproximativ 200 de dolari. În 2016, dornică să concentreze resursele vamale limitate pe transporturile de mare valoare, America și-a ridicat baremul la 800 de dolari, oferind importatorilor o marjă largă de a evita tarifele. Pe parcursul celor 12 luni până în septembrie 2021, oficialii vamali americani au calculat că 771,5 milioane de pachete de minimis au intrat în țară – cu o cincime mai mult decât în ​​perioada anterioară – fără nicio estimare a valorii lor reale. Unele companii de logistică oferă acum servicii importatorilor americani, permițându-i să facă expedieri în vrac către Mexic sau Canada și apoi să le împărtă în pachete mai mici pentru a intra fără tarife în America.

Unele firme pot, de asemenea, eluda tarifele prin prezentarea de informații false inspectorilor vamali. În lucrarea lor, Clark și Wong au remarcat că importatorii americani ar putea folosi „facturi low-ball furnizate de furnizorii lor chinezi”. De asemenea, pare să fi existat o creștere a mărfurilor produse în China, dar etichetate în mod fals ca provenind din alte țări. Din 2016, Serviciul Vamal și Protecția Frontierei, o agenție federală, a publicat o înregistrare a investigațiilor sale cu privire la potențialele evaziuni ale taxelor antidumping. În ultimii doi ani, a lansat 37 de astfel de investigații, față de 24 în ultimii trei ani. Practic, toate au produse vizate din China. În ianuarie, de exemplu, anchetatorii vamali au stabilit că Simpli Home, o companie de mobilă, a importat produse din cuarț din China, dar au susținut în mod incorect că sunt din Vietnam. În decembrie, au descoperit că A&A Pharmachem, un furnizor de ingrediente pentru medicamente, a transbordat gumă xantan produsă în China prin India pentru a evita tarifele.

Citeşte şi: Mercenarii lui Putin au intrat în Kiev cu o misiune clară: ASASINAREA lui Zelenski! – Black News

Cu reguli mai stricte și controale mai stricte la graniță, America ar putea opri o parte din această evitare a tarifelor. Earl Blumenauer, un congresman democrat din Oregon, a prezentat luna trecută un proiect de lege – care vizează în mod direct China – care ar împiedica companiile din economii non-piață să folosească lacuna de minimis. Dacă agenții vamali ar deschide mai multe containere de transport maritim și le-ar verifica cu atenție, ar putea identifica facturi mai subestimate și mai multe țări de origine etichetate greșit. Dar acest lucru ar necesita expertiză și timp – cu atât mai dificil atunci când porturile suferă de restanțe. Oficialii vor să accelereze transporturile, nu să le încetinească cu încă şi mai multe inspecții.

Într-adevăr, America poate fi cel puțin oarecum recunoscătoare pentru toată evitarea tarifelor. Taxele la graniță acționează în cele din urmă ca o taxă asupra consumatorilor americani, mărind prețurile la produsele importate. Într-o perioadă în care inflația este ridicată, evitarea tarifelor ajută la menținerea costurilor la un nivel scăzut.

Tags: Anna WongChinaeconomiehong kongHunter ClarkRezerva FederalaSUAtarife comerciale
Categorii: Știrile zilei