Zilele Diasporei se vor desfășura în perioada 18-19 august la Chișinău

Publicat:

În acest an, Zilele Diasporei se vor desfășura în perioada 18-19 august la Chișinău și vor fi marcate prin două evenimente speciale: Congresul Diasporei – pe 18 august, și Diaspora Business Forum – pe 19 august. Despre acest lucru a anunțat secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Baluțel, în cadrul unei conferințe de presă, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Cu genericul „Moldova sunt EU”, Zilele Diasporei au drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova. În acest context, în ultimii ani, autoritățile au desfășurat mai multe programe guvernamentale pentru a încuraja diaspora să revină și să investească acasă. Doar în anul 2022, 39 de proiecte antreprenoriale au obținut finanțare nerambursabilă prin programul DAR 1+3, iar producătorii agricoli au avut parte de subvenții în avans.


Citește și : Premierul Recean a audiat raportul privind securitatea Aeroportului Internațional Chișinău

În cadrul Congresului Diasporei, aflat la a 10-a ediție, participanții vor interacționa cu oficiali din instituții publice și reprezentanți ai organizațiilor partenere, dar vor descoperi și avantajele investițiilor în sectoarele-cheie ale economiei. Mai mult, în cadrul panelurilor de discuții, cei prezenți se vor familiariza cu mecanismele digitale dedicate diasporei, realizând schimburi de cunoștințe și idei.

În cea de-a doua zi, la Diaspora Business Forum, invitații vor prezenta tendințele și prioritățile în economia națională, dar și oportunitățile investiționale din Moldova, evenimentul având scopul de a promova produsele locale, de a atrage investițiile și de a identifica noi oportunități de extindere a exporturilor.

„Diaspora are o contribuție valoroasă în R. Moldova, participând activ la dezvoltarea socială și politică, iar remitențele rămân a fi o importantă sursă de alimentare a creșterii economice, constituind 14% din PIB în anul 2022. De aceea, Zilele Diasporei reprezintă un prilej excelent pentru a întâlni cetățenii noștri din diferite țări, a le mulțumi și a le prezenta oferta guvernamentală prin care ne-am asigurat că avem toate mecanismele pentru susținerea și motivarea diasporei să investească acasă”, a spus Adrian Baluțel.

Pentru a participa la evenimentele din cadrul Zilele Diasporei și pentru a beneficia de toate activitățile și sesiunile informative, concetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare se pot înregistra accesând platforma oficială: https://congresuldiasporei.gov.md/.

Citește și : Dorin Recean anunţă când va pune noi oameni în locul miniştrilor demisionari

Zilele Diasporei sunt organizate cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.