Zilele Filmului Românesc la Chișinău: O ediție de excepție cu Cristi Puiu

Publicat:

Zilele Filmului Românesc la Chișinău: O ediție de excepție cu Cristi Puiu

În perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2024, Chișinăul va găzdui cea de-a zecea ediție a Festivalului Zilele Filmului Românesc, un eveniment dedicat cinefililor, ce se va desfășura la cinematograful Cineplex-Loteanu și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP).

Această ediție va aduce în premieră lungmetrajele premiate „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024) de Emanuel Pârvu, „Familiar” (2023) de Călin Peter Netzer, „Anul Nou care n-a fost” (2024) de Bogdan Mureșanu, „Săptămâna Mare” (2024) de Andrei Cohn și „Warboy” (2023, România-Moldova) de Marian Crișan, alături de scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova) de Dumitru Grosei.


Regizorii și actorii invitați, inclusiv Emanuel Pârvu și Bogdan Mureșanu, vor participa la discuții cu publicul. Invitatul special al festivalului este renumitul regizor Cristi Puiu, care va prezenta filmele „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa și banii” (2001) și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005). Secțiunea RETRO va celebra cinematografia românească a Generației `70, cu proiecții ale filmelor „Apa ca un bivol negru” (1970), „Nunta de piatră” (1971) și „Duhul aurului” (1974). În plus, festivalul va organiza lansarea cărții „Istoria filmului. O introducere” de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith, la Cărturești Muzeu, unde criticul de film Andrei Rus va fi invitat special. Cinematograful AMTAP va găzdui, de asemenea, un masterclass despre sunetul de film susținut de inginerul de sunet Mihai Bogos și va proiecta scurtmetraje studențești din anii `90, recent digitalizate.

În premieră, ZFR va organiza proiecții în zece orașe din Republica Moldova, inclusiv Hâncești, Nisporeni, Călărași, Orhei, Ungheni, Florești, Bălți, Căușeni și Cahul, unde vor fi prezentate filmele „Warboy” și „De-aș fi… Harap Alb” (1965).

Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă, fiind necesară doar ridicarea unui bilet gratuit de la casieria cinematografului Cineplex-Loteanu. Festivalul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, și alte instituții culturale.

Această ediție promite să aducă o sărbătoare a cinematografiei românești, punând accent pe inovație, tradiție și educație cinematografică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat În Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", cu predarea în limba română, din municipiul...

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.