X

Ziua Holocaustului, marcată joi în Israel

Totul s-a întrerupt joi în Israel la ora locală 10:00 (07:00 GMT) timp de două minute, la declanşarea sunetului sirenelor, pentru a marca Ziua Holocaustului în memoria celor şase milioane de victime evreieşti ale nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP și agerpres.

Ca în fiecare an, şoferii au coborât din maşinile lor, autobuzele s-au oprit, la fel şi pietonii, care s-au recules pe străzi.

Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

Israelienii s-au recules în faţa magazinelor şi birourilor, la balcoane, iar elevii şi studenţii au păstrat două minute de reculegere în şcoli şi universităţi.

În cadrul unei ceremonii la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri seara că Israelul se opune oricărui acord care i-ar permite Iranului să dezvolte arme nucleare.

Discuţii au loc în prezent la Viena între Teheran şi reprezentanţi ai comunităţii internaţionale într-o încercare de a salva acordul nuclear cu Iranul din 2015.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

“Un acord cu Iranul care ar deschide calea armelor nucleare (…) nu ar fi în niciun caz constrângător pentru noi”, a spus premierul israelian.

“În timpul Holocaustului, noi nu am avut nici capacitatea de a ne apăra, nici suveranitatea de a face aceasta”, a adăugat Netanyahu. “Astăzi avem un stat, o forţă de apărare şi avem dreptul deplin şi natural ca stat suveran al poporului evreu de a ne apăra împotriva duşmanilor”, a subliniat prim-ministrul israelian. 

Tags: al Doilea Război MondialBenjamin NetanyahuholocaustierusalimisraelnazismYad VashemZiua Holocaustului
Categorii: Sinteze