Ziua Independenţei în Estonia: Extrema dreaptă a mărşăluit cu torţe

Publicat:

Mii de susţinători ai partidului de extremă dreapta EKRE din Estonia, membru minoritar al coaliţiei guvernamentale, au marcat luni printr-un marş cu torţe Ziua Independenţei la Tallinn, relatează AFP, potrivit agerpres.

Participanţii au purtat torţe, steaguri în culorile naţionale albastru-negru-alb şi ‘drapelul lui Odin’ (zeu din mitologia nordică), folosit ca simbol de o grupare apropiată de neonazişti, fondată în Finlanda vecină în 2015.


Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Liderul şi fondatorul EKRE, Mart Helme, ministru de interne, a condus marşul.

EKRE, care se remarcă prin discursul său populist şi anti-migranţi, s-a alăturat coaliţiei de guvernare după ce a obţinut aproape 18% din voturi la alegerile legislative din martie 2019.
Mart Helme a provocat reacţii de indignare în Estonia şi în afara ţării în decembrie, când a numit-o ‘vânzătoare’ pe noua şefă a guvernului finlandez, social-democrata Sanna Marina, şi i-a acuzat guvernul că vrea să distrugă ţara.

Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

Susţinătorii EKRE tratează cu superioritate importanta minoritate rusă din Estonia, care formează circa un sfert din populaţia de 1,3 milioane de locuitori, şi sprijină apartenenţa ţării la NATO.

Estonia a fost ocupată şi apoi anexată de URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, redobândindu-şi independenţa în 1991. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Panama Papers: Toți cei 28 de inculpați în scandalul Mossack-Fonseca au fost achitați

Panama Papers: Toți cei 28 de inculpați în scandalul Mossack-Fonseca au fost achitați Un tribunal panamez a achitat toate cele 28 de persoane acuzate de...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul ‘Make Europe Great Again’

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul 'Make Europe Great Again' Liderul pro-Kremlin al Ungariei, Viktor Orban, preia președinția rotativă a Consiliului...

Miliardarul Warren Buffett și-a schimbat testamentul. Cum își va împărți averea de 130 de miliarde de dolari

Miliardarul Warren Buffett și-a schimbat testamentul. Cum își va împărți averea de 130 de miliarde de dolari Miliardarul Warren Buffett, președintele fondului Berkshire Hathaway și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.