X

Ziua Independenţei în Estonia: Extrema dreaptă a mărşăluit cu torţe

Mii de susţinători ai partidului de extremă dreapta EKRE din Estonia, membru minoritar al coaliţiei guvernamentale, au marcat luni printr-un marş cu torţe Ziua Independenţei la Tallinn, relatează AFP, potrivit agerpres.

Participanţii au purtat torţe, steaguri în culorile naţionale albastru-negru-alb şi ‘drapelul lui Odin’ (zeu din mitologia nordică), folosit ca simbol de o grupare apropiată de neonazişti, fondată în Finlanda vecină în 2015.

Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Liderul şi fondatorul EKRE, Mart Helme, ministru de interne, a condus marşul.

EKRE, care se remarcă prin discursul său populist şi anti-migranţi, s-a alăturat coaliţiei de guvernare după ce a obţinut aproape 18% din voturi la alegerile legislative din martie 2019.
Mart Helme a provocat reacţii de indignare în Estonia şi în afara ţării în decembrie, când a numit-o ‘vânzătoare’ pe noua şefă a guvernului finlandez, social-democrata Sanna Marina, şi i-a acuzat guvernul că vrea să distrugă ţara.

Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

Susţinătorii EKRE tratează cu superioritate importanta minoritate rusă din Estonia, care formează circa un sfert din populaţia de 1,3 milioane de locuitori, şi sprijină apartenenţa ţării la NATO.

Estonia a fost ocupată şi apoi anexată de URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, redobândindu-şi independenţa în 1991. 

Tags: al Doilea Război Mondialdrapelul lui OdinEKREEstoniaextrema dreaptafinlandamarsMart HelmeNATOSanna MarinatallinnURSSziua independentei
Categorii: Externe