Ziua Internaţională a Femeii: Istoric, semnificaţii şi tematica ediţiei din acest an

Publicat:

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, celebrată pe 8 martie, agenţia de presă Reuters a publicat un articol despre semnificaţia acestui eveniment global, tematica ediţiei din 2023 şi chestiunile asupra cărora se concentrează activiştii pentru drepturile femeilor, scrie agerpres.

Marţi, Spania a prezentat un proiect de lege care doreşte să crească procentul femeilor în politică şi în afaceri, inclusiv o propunere legislativă pentru ca femeile să deţină cel puţin 40% din locurile disponibile în cadrul consiliilor de administraţie ale companiilor mari.


Ce este Ziua Internaţională a Femeii?

Ziua Internaţională a Femeii este un eveniment care celebrează realizările femeilor din lumea întreagă şi care militează pentru realizarea de progrese pe plan global în ceea ce priveşte drepturile femeilor. Evenimentul îşi are originile în mişcările socialiste şi muncitoreşti de la începutul secolului al XX-lea în Statele Unite, când femeile luptau pentru condiţii de muncă mai bune şi pentru dobândirea dreptului de a vota.

Citeşte şi: Ce este un pogrom? Atacul unei gloate israeliene a readus în prim-plan un cuvânt vechi de un secol

Prima manifestare înregistrată oficial a avut loc în 1911 în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, când peste 1 milion de persoane au participat la marşuri organizate pentru a susţine drepturile femeilor.

De atunci, evenimentul a crescut nu doar în dimensiune, ci şi în ceea ce priveşte diversitatea obiectivelor sale. Accentul s-a extins la chestiuni care variază în prezent de la violenţele comise asupra femeilor şi până la paritatea de gen la locul de muncă.

Deşi nicio asociaţie nu deţine dreptul de proprietate asupra evenimentului, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) se află adeseori în fruntea acestor manifestări după ce a decis ca Ziua Internaţională a Femeii să fie sărbătorită în fiecare an pe 8 martie începând din anul 1977. Totuşi, celebrările din lumea întreagă sunt de obicei descentralizate, deşi anumite ţări au decis ca această zi să fie o sărbătoare publică, inclusiv în China, Rusia şi Uganda.

Care este tematica din acest an a Zilei Internaţionale a Femeii?

Tema adoptată de ONU pentru acest an se intitulează “DigitALL: Innovation and technology for gender equality” (“DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen”). Tematica subliniază felul în care tehnologia este crucială pentru promovarea drepturilor, precum şi modul în care adâncirea diferenţei de gen din sectorul digital afectează toate domeniile, de la oportunităţile de angajare ale femeilor şi până la siguranţa din mediul online.

Potrivit ONU, cu 259 de milioane mai puţine femei nu beneficiază de acces la internet în comparaţie cu numărul total al bărbaţilor internauţi, iar femeile sunt subreprezentate pe scară largă în ceea ce priveşte carierele din ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.

“Includerea femeilor în sectorul tehnologiei are ca rezultat soluţii mai creative şi deţine un potenţial mai mare de inovaţii care să acopere nevoile femeilor şi să promoveze egalitatea de gen. Absenţa includerii lor, prin contrast, aduce cu sine costuri masive”, precizează un mesaj publicat pe site-ul ONU.

Printre tematicile adoptate în anii trecuţi de ONU cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii s-au aflat schimbările climatice, femeile din zonele rurale şi HIV/SIDA.

De ce este este importantă Ziua Internaţională a Femeii?

În timp ce tematica adoptată de ONU pentru ediţia din acest an evidenţiază felul în care lupta pentru egalitatea de gen a evoluat în secolul al XXI-lea, manifestările organizate în lumea întreagă se concentrează şi pe chestiuni care durează de multă vreme, inclusiv sărăcia şi violenţa.

Citeşte şi: Profitorii mondiali ai războiului ucrainean – Black News

Un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2021 a arătat că aproape o femeie din trei, la nivel mondial, este supusă violenţei fizice sau sexuale pe parcursul vieţii sale, o chestiune asociată cu oportunităţile economice ale femeilor, accesul la educaţia sexuală şi drepturile reproductive.

În anii recenţi, a existat, de asemenea, un elan pentru a face Ziua Internaţională a Femeii să devină un eveniment mai cuprinzător, pentru a include femeile de altă rasă decât cea albă şi persoanele transgen, non-binare şi neconforme din punctul de vedere al genului atribuit la naştere, în condiţiile în care mişcarea iniţială s-a concentrat în mare parte pe femeile heterosexuale albe care luptau pentru a obţine dreptul de a vota.

Deşi Ziua Internaţională a Femeii reprezintă o şansă pentru a creşte gradul de conştientizare despre lacunele ce continuă să existe în materie de drepturi, organizatorii se folosesc, de asemenea, de această zi pentru a sărbători progresele şi realizările individuale ale unor femei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.