Ziua Internațională a Femeii marcată de proteste. Manifestații masive în Spania; incidente cu poliţia la Istanbul

Publicat:

Zeci de mii de persoane s-au adunat la Madrid şi Barcelona cu prilejul Zilei internaţionale a femeii pentru a protesta în semn de susţinere a drepturilor femeilor, relatează AFP, scrie Agerpres.

În capitala spaniolă, cu chipul fardat cu violet, culoarea feminismului, Clara Lopez purta o pancartă cu mesajul “eu aleg cum mă îmbrac şi cu cine mă dezbrac”, o referire la riscul de a fi agresată.


Citește și : Trump se declară mulţumit că, în pofida condamnării lui Manafort, dosarul nu a confirmat o colaborare cu Rusia

“La 29 de ani, mă mobilizez pentru a obţine ce lipseşte pentru a ajunge la egalitate” şi “în special mai multe femei în posturi de răspundere”, afirmă tânăra care lucrează într-un spital.

La Barcelona, bulevardul Gran Via a fost colorat în violet şi femei de toate vârstele, însoţite de numeroşi bărbaţi, defilau în spatele unei pancarte care proclama: “Dacă ne oprim, lumea se opreşte”.

“Câte femei ocupă funcţii înalte? Foarte puţine. Iar asta nu se întâmplă pentru că nu sunt bine formate, ci pentru că egalitatea încă nu există”, a spus o altă manifestantă, Maria Nunez, pensionară în vârstă de 70 de ani.

“În fiecare zi trăim în situaţii care ne arată că nu există egalitate”, acuză la rândul ei Judit Tremosa, de 20 de ani. “Reflecţii ale profesorilor, ale colegilor. Există multe micro-machisme foarte ancorate în societate”, a adăugat ea.

După o primă grevă organizată anul trecut pentru drepturile femeilor, Spania s-a mobilizat din nou masiv vineri, cu prilejul zilei de 8 martie. Potrivit sindicatului UGT, greva de cel puţin două ore pentru egalitatea bărbaţi-femei a fost respectată de şase milioane de persoane din întreaga ţară.

Citește și : Comisia Europeană adoptă noi reguli pentru a stimula investiţiile companiilor de asigurări

La Istanbul, poliţia turcă a tras vineri cu gaze lacrimogene asupra miilor de femei adunate în centrul Istanbulului pentru Ziua internaţională a femeilor, în pofida unei interdicţii de a protesta.

Poliţia le-a respins pe manifestante la intrarea pe bulevardul Istiqlal, principala arteră pietonală şi comercială din Istanbul, potrivit unui ziarist al AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.