Ziua Mondială de combatere a Hepatitei

Publicat:

Ziua Mondială de combatere a Hepatitei

În fiecare an, pe 28 iulie, este marcată Ziua mondială de combatere a hepatitei, care în 2024 are genericul „Este timpul pentru acțiune”. Acesta este un apel global pentru intensificarea eforturilor și accelerarea măsurilor necesare spre a îmbunătăți cunoștințele populației despre prevenirea, diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale, spre extinderea accesului la diagnostic și tratament.

Hepatita reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Este o inflamație a ficatului cauzată de infecția cu unul dintre virușii hepatici (A, B, C, D sau E). Hepatita virală este a doua cauză infecțioasă de deces la nivel global, cu 1,3 milioane de decese pe an. Hepatitele B și C, în special, sunt cele mai răspândite forme cronice ale bolii și pot provoca complicații severe, precum ciroza hepatică și cancerul de ficat. La fiecare 30 de secunde, cineva moare din cauza unei boli legate de hepatita virală.

Serviciile existente de prevenire, testare și tratament contribuie la combaterea hepatitei. Eliminarea hepatitelor cronice este posibilă datorită vaccinului contra hepatitei B şi medicamentelor pentru aceste afecţiuni. Hepatita cronică de tip C este în prezent o boală curabilă.


Ziua Mondială de combatere a Hepatitei

În Republica Moldova, prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul hepatitei sunt acoperite de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în cadrul asistenței medicale primare, de ambulatoriu, servicii de înaltă performanță și spital.

Bolnavii de hepatită și ciroză hepatică beneficiază şi de medicamente compensate (acidum ursodeoxycholicum, propranololum, furosemidum, spironolactonum). În 2023, peste 11 mii de persoane cu hepatită și ciroză hepatică au primit medicamente compensate în valoare de peste 8 milioane de lei.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţiile medicilor specialişti infecţionişti cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, a tratamentului.

Ziua Mondială de combatere a Hepatitei

De asemenea, Compania Națională de Asigurări în Medicină finanțează investigaţiile de înaltă performanţă la hepatite cronice virale şi ciroze hepatice B, C, D, în scopul iniţierii şi efectuării tratamentului antiviral. Pentru anul curent, au fost încheiate contracte în sumă de peste 11,6 milioane de lei cu cei nouă prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă, care oferă investigaţiile respective. La nivel de spital, CNAM achită cheltuielile pentru cazurile tratate.

Totodată, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost planificați în anul curent peste 365 de mii de lei pentru procurarea a nouă mii de flacoane de vaccin pentru profilaxia hepatitei virale B în cazul persoanelor adulte cu risc sporit de infectare.

În contextul Zilei mondiale de combatere a hepatitei, venim cu îndemnul de a fi solidari cu cei afectați de hepatită. Fiecare dintre noi poate juca un rol important în reducerea impactului hepatitei asupra societății noastre. Este important să ne informăm și să aflăm mai multe despre hepatită, căile de transmitere și măsurile de prevenire a afecțiunii. Acționând acum, putem salva vieți, preveni noi infecții, reduce cazurile de cancer hepatic și de decese.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 11 mii de tineri au depus actele online la universitățile din Moldova, în primele cinci zile de admitere

Peste 11 mii de tineri au depus actele online la universitățile din Moldova, în primele cinci zile de admitere În primele cinci zile de când...

Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”

Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie” Se dau și bilete false în autobuzele din Chișinău....

RIA Novosti: ‘R.Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean’

RIA Novosti: 'R.Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean' Agenția oficială de știri RIA Novosti acordă spații largi R. Moldova, preluând declarații...

CEC: 64 de partide politice pot participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie

CEC: 64 de partide politice pot participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie Un număr de 64 de partide politice au dreptul să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.