X

Ziua şi premiera în Arabia Saudită. O femeie a fost numită într-o poziţie guvernamentală de rang înalt

O femeie saudită a fost numită în premieră într-un post guvernamental de rang înalt, au precizat miercuri autorităţile de la Riad, la o zi după ce femeile din această ţară au primit autorizaţia să conducă autovehicule, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Conform anunţului guvernului, Eman Al-Ghamidi a fost numită în funcţia de viceprimar al guvernoratului Al Khubar.

Citeşte şi: O rachetă ‘DEFECTĂ’ a americanilor a făcut mai multe victime în Afganistan – FOTO

Femeia a primit postul “ca parte a planului de stimulare a numărului femeilor în funcţii de conducere în conformitate cu Vision 2030”, a precizat Centrul pentru Comunicare Internaţională al Ministerului Culturii şi Informaţiilor de la Riad.
Guvernul saudit a arătat că Vision 2030, un vast plan de reforme economice şi sociale, va creşte prezenţa femeilor pe piaţa muncii de la 22% în prezent la 30%.

Potrivit AFP, în cadrul unui ambiţios plan de reforme economice şi sociale la orizontul anilor 2030, pentru a limita dependenţa sa de petrol, Riadul pare să relaxeze unele restricţii impuse femeilor şi încearcă prudent să promoveze forme de divertisment, în pofida opoziţiei ultraconservatorilor, într-o ţară unde jumătate din populaţie are sub 25 de ani.

Citeşte şi: O femeie a fost TÂRÂTĂ afară dintr-un avion, după ce s-a plâns că este alergică la câini

Pe lângă interdicţia de a conduce autovehicule, ridicată marţi, dar care va intra în vigoare cu începere din iunie 2018, femeile din Arabia Saudită sunt supuse tutelei unui bărbat din familia lor – în general tatăl, soţul sau fratele – pentru a face studii sau a călători.

Interdicţia de a conduce impusă femeilor era viu criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Citeşte şi: Regele Salman le face fericite pe toate femeile din Arabia Saudită: AU VOIE să conducă!

Tags: Al KhubarArabia sauditaCentrul pentru Comunicare Internaţională al Ministerului Culturii şi InformaţiilorEman Al-GhamidiRiadvision 2030
Categorii: Sinteze