‘Ziua Zero’ este amânată în Africa de Sud. Cape Town mai are apă până în luna iulie

Publicat:

Autorităţile oraşului sud-african Cape Town (sud-vest) au anunţat marţi amânarea cu o lună a datei fatidice când apa nu va mai curge la robinete din cauza unei secete foarte severe, informează AFP, potrivit agerpres.

Botezată ”Ziua zero” şi fixată recent pentru 4 iunie, data fatidică a fost amânată marţi pentru 9 iulie.


Citeşte şi: După recenta graţiere, Alberto Fujimori riscă să fie iar trimis la închisoare

Data se schimbă periodic în funcţie de consumul de apă în cea de-a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Africa de Sud, vizitată de numeroşi turişti.

”Transferul de apă” de la o regiune învecinată cu Cape Town, care a primit o cantitate satisfăcătoare de precipitaţii, ”şi reducerea cererii au avut un impact important asupra datei Zilei zero”, a explicat municipalitatea într-un comunicat.

Autorităţile au cerut populaţiei ”să nu micşoreze eforturile pentru economisirea apei” şi să continue să se limiteze la cantitatea recomandată de 50 de litri pe zi pe cap de locuitor sau echivalentul unui duş zilnic de trei minute.

Dacă ”Ziua zero” va avea loc, locuitorii din Cape Town se vor alimenta de la 200 de puncte de colectare a apei, de unde vor primi un maximum de 25 de litri pe zi pe cap de locuitor.

Pentru a evita cu orice preţ acest scenariu catastrofal, municipalitatea a instituit restricţii draconice în ceea ce priveşte consumul de apă. Din 2016, oraşul a redus la jumătate consumul, de la 1,1 miliarde de litri pe zi, la aproximativ 523 de milioane de litri pe zi.

Citeşte şi: Maduro cere o întâlnire cu Trump pentru stabilirea unui dialog

Autorităţile sud-africane au decretat săptămâna trecută starea de catastrofă naturală pe tot teritoriul ţării din cauza acestei secete istorice care afectează de mai multe luni oraşul Cape Town.

Municipalitatea din Cape Town, controlată de partidul de opoziţie Alianţa democratică (DA), este criticată intens pentru că nu ar fi ţinut cont suficient de avertismentele experţilor şi nu a adoptat mai devreme măsuri de raţionalizare.

Toată Africa sudică a fost afectată în ultimii ani de o secetă foarte severă, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile abundente din ultimele luni au permis însă celei mai mari părţi din regiune să-şi refacă preţioasele rezerve de apă.

Excepţia a reprezentat-o regiunea Cape Town, unde cea mai mare parte a precipitaţiilor sunt înregistrate în timpul iernii australe, din mai până în august.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai puțini turiști în iulie de-a lungul coastei bulgare a Mării Negre

Mai puțini turiști în iulie de-a lungul coastei bulgare a Mării Negre Există o scădere vizibilă a numărului de turiști nu numai în stațiunea Sozopol,...

Un bărbat a decedat după ce a căzut în gol la un șantier de construcții

Un bărbat a decedat după ce a căzut în gol la un șantier de construcții Tragedie pe un șantier de construcție de pe strada Grenoble,...

Turcii se înghesuie să mănânce la restaurantele din Grecia, pe fondul prețurilor mari din țară

Turcii se înghesuie să mănânce la restaurantele din Grecia, pe fondul prețurilor mari din țară Restaurantele din unele staţiuni turistice din Turcia sunt pe jumătate...

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.