Zonele din Filipine devastate de taifun solicită mai multe ajutoare pentru sinistraţi

Publicat:

Zonele din Filipine devastate de taifun au transmis marţi un apel umanitar prin care au solicitat mai multe ajutoare în condiţiile în care comunităţile se confruntă cu penuria de apă potabilă, hrană şi adăpost temporar, informează agenţia DPA, potrivit agerpres

Bilanţul deceselor provocate de cel mai puternic taifun care a lovit ţara în acest an a crescut la 375, conform datelor poliţiei.


Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

Peste 480.000 de persoane au fost strămutate de taifunul Rai în provinciile centrale şi sudice, unde vânturile aprige au aplatizat mii de locuinţe, au deteriorat infrastructura şi au declanşat inundaţii şi alunecări de teren.

Chiar şi centrele de evacuare au fost avariate în multe dintre zonele afectate, a declarat ministrul Lucrărilor Publice, Roger Mercado. ”Unele persoane stau acum pe marginea drumurilor”, a spus Mercado pentru postul de televiziune ABS-CBN din provincia estică Southern Leyte. ”Chiar avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi”, a subliniat oficialul. ”De aceea lansez un apel către toţi oamenii cu inimă bună, în această perioadă de Crăciun, vă rog trimiteţi apă, pături, materiale de construcţie, orice”, a adăugat Mercado.

Roger Mercado a precizat că autorităţile colaborează cu societăţile de electricitate şi telecomunicaţii pentru a repara instalaţiile şi a restabili aprovizionarea şi conexiunea cu zonele afectate.

Conform companiei National Grid Corporation of the Philippines (NGCP), 12 turnuri şi 600 de stâlpi de oţel au fost doborâţi de taifunul Rai, majoritatea în provinciile Cebu, Bohol şi Southern Leyte. ”Nu putem oferi încă un calendar al reparaţiilor pentru aceste zone”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NGCP, Cynthia Perez Alabanza.

Guvernatorul unei provincii din Filipine a tras un semnal de alarmă, marţi, după ce taifunul Rai i-a devastat insula, lăsând locuitorii fără apă potabilă şi hrană, potrivit agenţiei AFP. Arthur Yap, guvernatorul provinciei Bohol, a declarat că insula lui nu are bani şi a solicitat guvernului preşedintelui Rodrigo Duterte să trimită fonduri pentru a oferi apă potabilă şi hrană familiilor aflate în dificultate. ”Dacă nu trimiteţi bani pentru a achiziţiona alimente, trimiteţi soldaţi şi poliţie pentru că aici vor fi jafuri”, a avertizat Yap într-un interviu acordat postului de radio DZBB.

Armata filipineză a fost desfăşurată marţi într-o cursă contra cronometru pentru a aduce alimente şi apă pe insulele devastate de taifunul Rai. ”Am dat ordin armatei să desfăşoare toate mijloacele disponibile – nave, bărci, avioane, camioane – pentru a livra ajutoare în zonele sinistrate”, a declarat luni ministrul Apărării, Delfin Lorenzana.

Crucea Roşie a transmis un apel de urgenţă, care ”ne ajută să acţionăm rapid şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta persoanele şi familiile să se pună pe picioare”, după cum a declarat Alberto Bocanegra, directorul filialei din Filipine a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Organizaţia a lansat un apel pentru donaţii pentru a strânge 22 de milioane de dolari (19,5 milioane de euro) pentru ajutoare de urgenţă şi reconstrucţie.

Marea Britanie a promis un milion de dolari (880 de milioane de euro) către Crucea Roşie.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Preşedintele Rodrigo Duterte s-a deplasat sâmbătă în unele dintre zonele afectate şi a promis un fond de ajutorare în valoare de 2 miliarde de pesos (35 milioane de euro).

Taifunul Rai a ajuns relativ târziu în Filipine în acest an, în condiţiile în care sezonul cicloanelor tropicale se întinde, în general, din iulie până în octombrie.

Arhipelagul filipinez este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit vreodată Filipine a fost super taifunul Haiyan, care a făcut 6.300 de victime şi strămutarea a peste 4 milioane de persoane, în noiembrie 2013.

Oamenii de ştiinţă au avertizat de mult timp că taifunurile devin din ce în ce mai puternice odată cu accelerarea încălzirii globale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.