X

Zuzana Caputova a dat asigurări în faţa eurodeputaţilor că societatea slovacă nu este dominată de ură

Şefa statului slovac Zuzana Caputova i-a asigurat miercuri pe eurodeputaţi, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, că societatea slovacă nu este dominată de ură, după ce în urmă cu o săptămână doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal lângă un celebru bar frecventat de gay din Bratislava, potrivit agerpres

”Acesta a fost un atac nu doar împotriva tinerilor din comunitatea LGBTIQ, ci un atac împotriva oricărei persoane din Slovacia întrucât infracţiunile motivate de ură vizează întotdeauna însăşi esenţa a ceea ce apără societatea noastră”, a declarat Zuzana Caputova.

Citește și : UK, SUA şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal şi o chelneriţă a fost rănită, miercurea trecută, în apropierea unui celebru bar frecventat de gay din centrul capitalei slovace. Atacatorul a postat apoi pe reţelele de socializare o serie de mesaje de ură şi un fel de manifest cu conţinut homofob şi de extremă-dreapta, după care s-a sinucis.

Caputova a subliniat că democraţia trebuie să fie protejată, în caz contrar ea încetând să existe. ”Nu mă puteam aştepta ca recentele crime homofobe contra lui Juraj Vankulic şi Matus Horvath pe străzile Bratislavei să ne reamintească acest adevăr simplu în mod atât de dureros”, a continuat ea.

Pe de altă parte, potrivit şefei statului slovac, Uniunea Europeană ca întreg a reacţionat în mod corect la pandemie şi la criza de securitate cauzată de invazia rusă în Ucraina.

”În timpul pandemiei, închiderea naţională a frontierelor şi cursa pentru a vedea cine achiziţionează mai multe măşti sanitare au fost înlocuite rapid de o abordare comună şi de solidaritate. Am reacţionat în egală măsură decisiv la războiul pe care Vladimir Putin l-a declanşat contra Ucrainei pe 24 februarie”, a spus Caputova.

Aceasta a accentuat că perspectiva europeană acordată Ucrainei este extrem de importantă, exprimându-şi speranţa că se va transforma într-o aderare deplină a acestei ţări la Uniunea Europeană.

Citește și : Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

De partea sa, preşedinta PE Roberta Metsola i-a mulţumit Zuzanei Caputova pentru faptul că Slovacia a primit peste 700.000 de oameni care au fugit de războiul din Ucraina.

În conferinţa de presă comună, Metsola a insistat pe solidaritatea şi pe ajutorul militar şi politic furnizat Ucrainei de către Slovacia.

Tags: bratislavagayLGBTIQStrasbourgZuzana Caputova
Categorii: Diaspora