X

ZVONURI de război în sânul diplomației americane. Ambasadorul SUA la ONU suspectat că ar vrea să îi ia locul lui Rex Tillerson

Omniprezentă în aşa măsură încât este pe punctul de a deveni de fapt vocea diplomaţiei americane, ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a încercat joi să pună capăt zvonurilor care îi atribuie dorinţa de a-l înlocui pe foarte discretul secretar de stat Rex Tillerson, comentează AFP. 

Îşi doreşte ea acest post? “Nu, nu-l vreau”, a răspuns ea clar în cursul unei conferinţe de presă la New York.

La rândul său, Rex Tillerson, criticat adesea în mediile diplomatice de la Washington pentru discreţia sa, dar şi pentru reducerile bugetare pe care le-a promis Departamentului de Stat, a profitat de sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU pentru a se afişa mai mult.

Astfel, el a expus miercuri în faţa presei “îndelungata experienţă de negociator”, parcă pentru a sublinia mai mult că este într-adevăr titularul postului de secretar de stat.

Tillerson a trecut chiar la ofensivă într-un dosar în care Nikki Haley este foarte implicată, acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, pe care Donald Trump ameninţă să-l “rupă”. Statele Unite vor rămâne în acord numai dacă vor fi introduse “modificări”, a declarat el marţi, în condiţiile în care până acum s-a arătat mai rezervat şi chiar a evocat divergenţe cu preşedintele american în această chestiune.

Semn al unei concurenţe între cei doi diplomaţi, Nikki Haley s-a autoinvitat miercuri la reuniunea ţărilor semnatare ale acordului nuclear cu Iranul, ce s-a desfăşurat la nivel de miniştri de externe, cu ocazia căreia a avut loc prima întâlnire între Rex Tillerson şi ministrul de externe iranian Javad Zarif.

“Ce faceţi acolo ?”, au întrebat-o jurnaliştii pe ambasadoare, sosită separat de restul delegaţiei americane. În chip de răspuns au primit un surâs din partea acestei femei politiciene, căreia îi sunt atribuite ambiţii înalte, de ce nu prezidenţiale.

În finalul întâlnirii cu ministrul de externe iranian, Rex Tillerson a relatat în detaliu, la o conferinţă de presă, această întâlnire cu uşile închise. “Tonul a fost foarte concret, nu au existat ţipete, nu am aruncat cu pantofii unul în altul”, a spus secretarul de stat.

Nikki Haley a avut, de asemenea, dreptul la o conferinţă de presa, joi, la New York, chiar în timp ce secretarul de stat susţinea un discurs cu privire la neproliferarea nucleara în Consiliul de Securitate ONU.

Fosta guvernatoare de Carolina de Sud, de origine indiană, cu rang de ministru, a negat că ar avea alte scopuri decât “a face o treabă bună”, a “servi preşedintele şi ţara” cât mai bine.

Dar foarte mediatizata ambasadoare se evidenţiază printr-o trăsătură de caracter care o deosebeşte de Rex Tillerson, dirijorul unei diplomaţii ce se desfăşoară în culise:” Încerc să fac astfel încât să informez poporul american despre tot ceea ce ştiu”, a spus ea.

Tags: Consiliul de SecuritateDepartamentul de statJavad ZarifNaţiunile UniteNikki HaleyRex Tillerson
Categorii: Știrile zilei