X

11 state din UE cer un un obiectiv climatic ambiţios pentru 2040

11 state din UE cer un un obiectiv climatic ambiţios pentru 2040

Un grup de 11 state membre ale UE, printre care Franţa, Germania şi Spania, au cerut într-o scrisoare comună Comisiei Europene să propună pentru UE “un obiectiv climatic ambiţios” pentru anul 2040, sporind astfel presiunea asupra Bruxellesului înaintea prezentării scenariilor pe această temă în luna februarie, relatează vineri agenţiile France Presse şi DPA.

Cele 27 de state membre ale UE s-au angajat să reducă în mod colectiv 55% din emisiile lor de gaze cu efect de seră până în anul 2030, faţă de nivelurile din anul 1990. Rămâne însă de stabilit obiectivul intermediar până în anul 2040, o etapă cheie înaintea obiectivului atingerii neutralităţii emisiilor de carbon stabilit pentru cel târziu în anul 2050, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Comisia Europeană urmează să prezinte pe 6 februarie un studiu de impact asupra diferitelor scenarii, însoţit de recomandări, înaintea unei propuneri legislative aşteptate după formarea viitorului executiv european în urma alegerilor europarlamentare din iunie.

După summitul asupra schimbărilor climatice COP28 desfăşurat în decembrie, “este crucial ca UE să-l transpună în acţiuni concrete şi ambiţioase pentru a trimite un semnal politic puternic care să dea un exemplu altor ţări emiţătoare” de carbon, prin actualizarea la timp a obiectivelor sale pentru COP30 în anul 2025, notează în scrisoare cele 11 state.

“Încurajăm cu tărie Comisia (…) să recomande un obiectiv climatic ambiţios pentru 2040”, care “ar trebui să garanteze că UE este deplin pe calea cea bună către neutralitatea climatică”, se arată în scrisoarea semnată de Austria, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Spania.

Aceste ţări mai cer Comisiei Europene să “ţină cont de recomandările consiliului ştiinţific consultativ european”. Acest consiliu a sugerat pentru anul 2040 o reducere cu 90-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE faţă de nivelul anului 1990. Noul comisar european însărcinat cu problematica schimbărilor climatice, Wopke Hoekstra, a declarat apoi că sprijină un obiectiv de reducere a emisiilor cu “cel puţin 90%.

“Nu putem convinge celelalte (puteri mari emiţătoare de gaze cu efect de seră) să ne urmeze decât dacă noi ne facem treaba acasă”, argumentează cele 11 state semnatare ale scrisorii, după ce Comisia Europeană a sesizat în decembrie lacune în planurile naţionale pentru energie şi climă ale statele membre chiar şi pentru atingerea ţintei fixate pentru anul 2030.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

În timp ce impactul social al măsurilor de mediu provoacă tot mai multă îngrijorare, ilustrată şi de protestele din aceste zile ale agricultorilor în mai multe state ale UE nemulţumiţi de prevederile Pactului Verde european, în scrisoarea respectivelor 11 state membre se regăseşte şi o solicitare pentru o tranziţie energetică “justă şi echitabilă”.

“Trebuie să veghem ca acţiunea climatică să ofere o oportunitate pentru toţi. Tranziţia verde trebuie să continue să fie economic realizabilă, cu costuri gestionabile, să nu defavorizeze pe nimeni, în special pe cetăţenii cei mai vulnerabili”, permiţând totodată consolidarea “securităţii energetice şi competitivităţii industriale” a UE, indică la modul general statele semnatare ale scrisorii adresate Comisiei Europene.

Tags: bruxellesCOP30obiectiv climaticUE
Externe