CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Publicat:

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Centrul Național Anticorupție afirmă într-un răspuns oferit la solicitarea Președinției că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului „Timișoara pentru Valori Europene” care a fost oferit președintei Maia Sandu. CNA precizează însă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”.

„Centrul Național Anticorupție nu are competențe de interpretare a unui act normativ. Potrivit art.71 alin.(1) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative – Interpretarea actelor normative se efectuează cu scopul clarificării sensului unui act normativ sau al unor dispoziții din acesta, iar potrivit art.72 alin.(3) – Interpretare oficială a legilor, altele decât cele menționate la alin.(1), se realizează exclusiv de către Parlament prin adoptarea legilor de interpretare. În acest sens, prezentul răspuns nu ar trebui calificat ca fiind un act de interpretare a normelor ce reglementează regimul juridic al cadourilor. de interpretare a unui act normativ”, se spune în răspunsul oferit de CNA.

Citeşte şi: Prețul biletelor de avion a crescut de 2,3 ori – Stiripesurse.md


CNA atrage atenția că, în legislația care reglementează regimul juridic al cadourilor în Republica Moldova, termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”.

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

„Aplicând principiul „Uni lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, nu putem conchide altfel decât că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii”, se spune în răspunsul semnat de șeful CNA, Alexandr Pânzari.

Răspunsul CNA la demersul instituției prezidențiale confirmă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”, a comentat Președinția, precizând că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Amintim că, la 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul ”Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro. Subiectul a generat discuții aprinse în spațiul virtual. Responsabilii de la Președinție au declarat pentru Jurnal TV că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, iar în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse.

Premiul a provocat critici tocmai la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că premiul primit de președintele Republicii Moldova este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României.

În replică, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca Maia Sandu să fie prima laureată a premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.