22 de civili sirieni au fost uciși de artileria regimului de la Damasc

Publicat:

Cel puţin 22 de civili, între care opt copii, şi-au pierdut viaţa de miercuri în bombardamente ale regimului asupra unei zone controlate de insurgenţi în nordul Siriei, a informat joi organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru dreptul omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Douăsprezece persoane au murit astăzi, între care trei copii, în urma unor tiruri de artilerie împotriva localităţii Kafranbel în provincia Idlib’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că un alt copil şi-a pierdut viaţa în localitatea Maaret al-Noomane.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

Acest bilanţ se adaugă celor ‘nouă civili, între care patru copii, ucişi miercuri seara în urma unor tiruri asupra mai multor localităţi’, în special în nordul provinciei Hama şi în partea de vest a provinciei Alep, a adăugat directorul OSDO.

Provincia Idlib şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia încă scapă controlului regimului de la Damasc.

Aceste regiuni, dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au făcut în septembrie trecut obiectul unui acord între Turcia, care îi sprijină pe rebeli, şi Moscova, aliată fermă a regimului sirian, ceea ce a împiedicat o ofensivă a armatei lui Bashar al-Assad.

Acordul vizează crearea unei ‘zone demilitarizate’ care să despartă sectoarele insurgente de zonele guvernamentale adiacente.

Dar acordul a fost pus în aplicare doar parţial din cauza refuzului jihadiştilor de a se retrage din viitoarea zonă tampon.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Joi, ministrul de externe sirian Walid al-Mouallem a atribuit Ankarei responsabilitatea pentru această ‘întârziere’. ‘Turcia este responsabilă pentru întârzierea punerii în aplicare a acordului’, a declarat Mouallem în cadrul unei conferinţe de presă de la Damasc cu omologul său venezuelean, Jorge Arreaza.

‘La drept vorbind, încă aşteptăm ca acordul (…) să fie pus în aplicare, dar răbdarea noastră are limite şi trebuie să eliberăm acest pământ’, a avertizat el, adăugând: ‘Ne pierdem răbdarea!’

De la încheierea acordului ruso-turc, regimul nu a încetat să efectueze lovituri împotriva Idlib şi a împrejurimilor sale. La început sporadic, aceste bombardamente s-au intensificat din februarie.

Şi pentru prima oară de la încheierea acestui acord, aviaţia rusă a efectuat atacuri aeriene asupra Idlib la 13 martie, ucigând cel puţin 13 civili, inclusiv şase copii, conform OSDO.

Amnesty International a acuzat la sfârşitul lunii martie regimul de atacarea în ultimele săptămâni, împreună cu Rusia, a unor facilităţi medicale şi a unei şcoli în provincia Idlib.

Agenţia ONU de coordonare a afacerilor umanitare (Ocha) a avertizat joi în legătură cu riscurile umanitare ale escaladării militare în această regiune.

‘Numai în martie au fost ucişi 90 de civili, dintre care aproape jumătate sunt copii. Mai mult de 86.500 de persoane au fost strămutate în februarie şi martie, ceea ce agravează o situaţie umanitară deja precară în această regiune’, trage un semnal de alarmă agenţia ONU. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.