Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale
Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane de lei pentru procesele electorale din toamna 2024: 250 000 000 de lei au fost prevăzute pentru două tururi ale alegerilor prezidențiale, 37 000 000 de lei pentru organizarea referendumului privind integrarea europeană, iar 19 000 000 de lei –implementarea votului prin corespondență. Precizarea a fost făcută de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în cadrul ediției din 12 iulie a emisiunii „Realitatea te privește”, de la RLive. Angela Caraman a menționat, de asemenea, că organizarea alegerilor prezidențiale și referendumului în aceiași zi a redus din cheltuieli, scrie newsmaker.md.
„Au fost prevăzute în buget circa 250 de milioane de lei pentru alegerile prezidențiale, pentru ambele scrutine. Am făcut această solicitare suplimentară pentru referendum – 37 de milioane de lei – și pentru votul prin corespondență circa 19 milioane de lei. Deja legea cu privire la bugetul de stat a fost rectificată și s-au prevăzut acești bani în buget. Deci bugetul estimat și aprobat este de 306 milioane și ceva”, a declarat președinta CEC, Angela Caraman.
Întrebată cum le răspunde celor care se întreabă dacă organizarea referendumului este „scumpă”, Angela Caraman a spus: „Este puțin să zic că democrația costă. Dar un scrutin ca să fie organizat ca la carte, el necesită anumite cheltuieli. Și atunci când s-a decis combinarea acestor două exerciții – alegeri și referendum – noi de fapt vedem că avem o economiei de mijloace (mijloace financiare – n. r.). (…) Noi acoperim aceste costuri din bugetul de stat pentru că așa spune Codul Electoral. Toți banii pentru alegeri sunt alocați din bugetul de stat. Și acoperim aceste costuri care vizează indemnizația funcționarilor electorali, tot ce ține de logistică și cheltuieli aferente care sunt pentru buletinele de vot, rechizite și așa mai departe”.
Precizăm că alegerile pentru funcția de președinte și referendumul constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova vor avea loc în aceiași zi – pe 20 octombrie.
Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:
– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general).