X

3 procese intentate de Moldovagaz împotriva ANRE, examinate pe 25 iunie

3 procese intentate de Moldovagaz împotriva ANRE, examinate pe 25 iunie

Judecătoria Chișinău va examina pe 25 iunie 3 procese intentate de Moldovagaz împotriva ANRE.  Acest lucru a fost comunicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, menționând că deliberările părților vor avea loc la Judecătoria sectorului Centru din Chișinău. Primul caz se referă la decizia ANRE din 28 februarie 2020 privind crearea unui mecanism de recuperare a abaterilor tarifare ale Moldovagaz, operatorilor de distribuție afiliați și Moldovatransgaz pentru perioada 2011-2019. 27 iulie 2020.

“Moldovagaz” a depus o cerere în instanță de suspendare și modificare a alineatului (1) din decizia ANRE. “Moldovagaz” contestă neincluderea în devierile tarifare a sumei de 239,1 milioane lei, din care: 102,7 milioane lei – devieri ale activităților de furnizare a gazelor naturale aferente conversiei monedei naționale; 109,8 milioane lei – devieri aferente rentabilității reglementate a activităților de furnizare a gazelor naturale; 26,6 milioane lei – cheltuieli materiale, operaționale excluse din calculul devierilor tarifare pentru anii 2015-2019, potrivit infomarket.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Al doilea caz se referă la decizia ANRE din 4 iunie 2021 privind rezultatele controlului planificat efectuat la Moldotransgaz pentru perioada 2017-2019. Ulterior, la 16 iulie 2021, Moldovatransgaz a depus o somație prin care a solicitat suspendarea și anularea deciziei ANRE din 04.06.2021. ANRE a constatat aplicarea eronată a tarifelor pentru serviciile de transport al gazelor naturale prin aplicarea arbitrară a unei scheme de subvenționare a consumatorilor moldoveni pentru tranzitul gazelor naturale, realizată în favoarea companiilor străine Gazprom și Naftogaz Ukrainy, care a dus la diminuarea veniturilor reglementate cu 346,89 milioane lei.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei consideră că, prin neaplicarea tarifelor stabilite de ANRE, Moldovatransgaz a provocat un impact tarifar semnificativ în detrimentul consumatorilor finali din Moldova. Al treilea caz se referă la decizia ANRE din 6 august 2021 de punere în aplicare a măsurilor prevăzute într-una dintre fostele decizii nr. 351. La 24 noiembrie 2021, Moldovatransgaz a depus o cerere la instanță prin care solicită suspendarea și anularea Deciziei nr. 351. “Moldovatransgaz” a făcut referire la faptul că, prin aprobarea și punerea în aplicare a Deciziei nr. 351, a suferit un prejudiciu material în valoare de aproximativ 462,85 milioane de lei.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică consideră pretențiile “Moldovagaz” și “Moldovatransgaz” neîntemeiate și nejustificate, deoarece suma de 346,89 milioane de lei, pe care Moldovatransgaz trebuia să o încaseze de la companiile străine Gazprom și Naftogaz din Ucraina pentru tranzitul gazelor naturale, Moldovatransgaz intenționează să o încaseze de la consumatorii moldoveni, ceea ce este inadmisibil.

Tags: ANREMoldovagazMoldovatransgaz
Justiţie