Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

Publicat:

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

Dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos, spun studiile.

Unul din trei adulți din SUA are probleme cu somnul. Între timp, cercetări recente arată că somnul prea mult, în jur de nouă ore sau mai mult, este legat de un risc crescut de deces cu 74%, accident vascular cerebral cu 12% și obezitate cu 37%, scrie dailymail.co.uk.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Pentru marea majoritate a adulților din SUA, consensul este că durata ideală de somn este între șapte și opt ore.

Cu toate acestea, aproximativ 0,5 % din populație are o mutație genetică rară care permite unei persoane să funcționeze cu aproximativ patru până la șase ore de somn.

Dar pentru restul dintre noi, riscurile de deces din toate cauzele sunt agravate atunci când dormim mai puțin de șase și mai mult de opt sau nouă ore pe noapte.

Graficele care prezintă efectele nocive ale unui somn nesănătos – prea puțin sau prea mult – arată că există un risc ridicat de apariție a unei serii de probleme de sănătate în cazul unui somn de șase ore sau mai puțin.

Același lucru este valabil și pentru mai mult de opt ore de somn, riscurile crescând cu fiecare oră suplimentară petrecută ațipind.

Persoanele care dorm prea puțin sunt cu 14 la sută mai predispuse la depresie, cu aproximativ 108 la sută mai predispuse la anxietate, cu un risc crescut cu 37 la sută de obezitate, la un risc crescut cu 12 la sută de accident vascular cerebral, au un risc cu 38 la sută mai mare de boli de inimă, un risc cu 29 la sută mai mare de hipertensiune arterială și un risc cu 23 la sută mai mare de diabet.

În 2017, o analiză a 40 de studii privind riscul de deces din toate cauzele legat de durata somnului a constatat că atât durata foarte scurtă, cât și durata foarte lungă a somnului sunt asociate cu un risc mai mare de deces în comparație cu obținerea a aproximativ 7 ore de somn.

Dormitul între patru și șase ore a crescut riscul de deces cu un interval de patru până la șase procente.

Dormitul de opt ore a crescut riscul de deces cu trei procente, nouă ore cu 13 procente, 10 ore cu 25 procente și 11 ore de 38 procente.

O altă analiză realizată în 2010 de cercetători britanici și italieni a analizat 16 studii care au inclus aproape 1,4 milioane de persoane.

Aceștia au constatat că persoanele care dorm mai puțin de media de șapte ore pe noapte au un risc cu 12 procente mai mare de a muri, în comparație cu cei care au dormit cele șapte-opt ore ideale.

Persoanele care dormeau mai mult decât media – opt până la nouă ore – aveau un risc de deces de 30% în comparație cu cei care dormeau cantitatea ideală.

Iar în 2022, un grup de oameni de știință chinezi a studiat riscul de deces din toate cauzele asociat cu dormitul de la cinci ore sau mai puțin la mai mult de nouă ore pe noapte.

Cercetătorii au constatat că dormind mai puțin de cinci ore pe zi, oamenii aveau cu 40% mai multe șanse să moară din orice cauză, în timp ce dormind mai mult de nouă ore pe zi aveau cu peste 74% mai multe șanse să moară din orice cauză.

Aceștia au studiat mai mult de 25 000 de adulți din SUA care aveau obiceiuri de somn diferite și factori de stil de viață care contribuie atât la un somn insuficient, cât și la boli cronice.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

S-a constatat o relație în formă de U între durata somnului și mortalitatea din toate cauzele, cu cel mai scăzut risc la 7 ore pe zi.

De asemenea, s-a constatat că somnul prea puțin sau prea mult dublează riscul de probleme cardiace.

Dr. Chris Winter, un neurolog specializat în somn din Virginia, a declarat pentru Dailymail.com că motivele care explică legătura dintre somnul insuficient și problemele cardiace sunt „probabil multifactoriale”.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu? Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate...

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent Uruguaianul...

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie Armata informatică a Ucrainei, o „premieră mondială” în războiul cibernetic, dar reprezintă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.