5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

Publicat:

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele restrictive şi să le adopți pe cele sănătoase, care te vor ajuta să îți menții greutatea pe termen lung.

Dieta mediteraneeană

Regim alimentar specific unor ţări precum Italia sau Grecia, dieta meditearaneeană pune accent pe consumul de legume, cereale integrale, grăsimi săntoase provenite din ulei de măsline, fructe, lactate şi carne slabă. Persoanele care ţin dietă mediteraneeană nu numai că slăbesc, dar sunt şi ferite de bolile cardiovasculare. În plus, poate oferi protecţie faţă de demenţă, diabet de tip 2 şi cancer. Poţi adopta acest regim consumând preponderent: iaurt grecesc, ovăz, ton, pâine integrală, spanac, porumb, roşii, linte, fasole, brânză slabă, verdeţuri, carne de pui şi de curcan.


Citește și:

Idee de mese: mic dejun: iaurt cu ovăz sau omletă cu legume; prânz: salată de ton cu porumb sau supă cremă de linte; cină: pui la grătar cu legume.

Citește și: Violenţa de gen influenţează sănătatea victimelor şi momentul declanşării menopauzei (studiu)

Dieta DASH

Concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, DASH este şi un regim care te ajută să slăbeşti sănătos. Alimentele indicate în această dietă sunt: fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale, grăsimile nesaturate, carnea slabă de pasăre, lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi. Cele interzise sunt: alimentele sărate (mezeluri, brânzeturi, conserve, murături), grăsimile trans (prăjeli, margarină, produse de patiserie) şi cele saturate (prezente în produsele de origine animală), dulciurile.

Idee de mese: mic dejun: omletă cu ardei sau ou fiert cu avocado; prânz: ghiveci de legume cu salată verde sau piept de pui cu orez; cină: somon la grătar cu broccoli.

Vezi şi: 60% din decesele de cauză cardiovasculară se produc din acest motiv!

Dieta flexitariană

Este perfectă pentru cei care doresc să reducă din consumul de carne. Regimul flexitarian îmbină principiile vegetarianismului cu consumul ocazional de carne de pui sau pește. Persoanele care adoptă acest regim pot avea un nivel caloric zilnic fie de 1.200 de calorii, fie de 1.600 sau 1.800. Acesta diferă în funcţie de activitatea fizică – dacă eşti mai activ, îl poţi alege pe cel de 1.600 (femeie) sau 1.800 (bărbat). Această dietă permite, în afară de scăderea în greutate, şi normalizarea colesterolului şi a hipertensiunii. Dieta pune accent pe consumul de alimente sănătoase şi pe reducerea celor cu grăsimi, cu zahăr, limitarea produselor de panificaţie, a celor procesate (mezeluri), iar carnea se consumă mai rar.

Idee de mese: mic dejun: pâine integrală prăjită cu avocado sau 2 ouă ochiuri; prânz: salată Caesar sau supă de roşii; cină: piept de pui la grătar cu salată verde.

Dieta TLC

Regimul TLC (Therapeutic Lifestyle Changes sau dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă) a fost concepută de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate şi Asociaţia Americană a Inimii. Dieta ajută la slăbit, precum şi la scăderea colesterolului, iar principiul de bază este reducerea drastică a grăsimilor saturate precum cele din carnea grasă, lactate cu conţinut mare de grăsimi şi prăjeli. De asemenea, susţine consumul de fibre, care au rolul de a scădea colesterolul. Dieta TLC propune un consum zilnic de 1.200 de calorii, în cazul femeilor, şi de 1.600 de calorii (bărbaţi).

Idee de mese: mic dejun: lapte degresat cu fulgi de ovăz; prânz: paste cu legume sau salată de legume cu pui la cuptor; cină: orez cu broccoli.

Dieta Ornish

Acest regim, care a fost numită astfel după cel care a creat-o, medicul cardiolog Dean Ornish, este sănătoasă şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2. Alimentele sunt împărţite în 5 grupe: de la cea care le include pe cele mai sănătoase (grupa 1) până la cele deloc sănătoase (grupa 5).

sursa

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

VIDEO – Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM

VIDEO - Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Republicii Moldova eliberarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.